Region

Stoltenberg nakon sastanka sa Bećirovićem: "Reforme u BiH uslov za ulazak u NATO, drugi uslov je da to želi narod"

Komentari

Autor: FoNet

08/04/2024

-

21:30

Stoltenberg nakon sastanka sa Bećirovićem: "Reforme u BiH uslov za ulazak u NATO, drugi uslov je da to želi narod"
Stoltenberg nakon sastanka sa Bećirovićem: "Reforme u BiH uslov za ulazak u NATO, drugi uslov je da to želi narod" - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu, nakon sastanka s predsedavajućim Predsedništva BiH Denisom Bećirovićem, da je puno sprovođenje reformi u Bosni i Hercegovini jedan od dva najvažnija uslova za punopravno članstvo BiH u NATO.

"BiH ima status zemlje sa Akcionim planom za članstvo, čiji je cilj da BiH bude članica Alijanse. Uslovi su reforme, da se zaista sprovedu, da se ojačaju zajedničke institucije i multietnička priroda Oružanih snaga BiH. Drugi uslov je da to mora da želi narod, kao i političke vlasti. O tome odlučuje BiH", rekao je Stoltenberg, javlja BHRT.

Stoltenberg je poručio da svi političari moraju raditi zajedno kako bi sačuvali jedinstvo i zaštitili državne institucije, što je ključno za mir i sigurnost u BiH, ali i za stabilnost zapadnog Balkana.

"NATO je spreman da nastavi praktičnu saradnju sa BiH i da pomogne u daljem jačanju kapaciteta u polju kibernetičkog kriminala i borbe protiv terorizma", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ponovio da NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i operaciju Altea radi osiguranja sigurnog okruženja, a pohvalio je BiH za napredak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Bećirović: BiH pred vratima NATO

Bećirović je naveo da je BiH nakon 20 godina "pred vratima NATO" i da tu "šansu mora iskoristiti zbog svih građana i naroda koji u njoj žive".

profimedia

 

Bećirović je ocenio da su ispunjeni svi formalni uslovi da BiH bude upućen poziv za članstvo u NATO, uveren da je dostignut visok stepen interoperabilnosti odbrambenog i sigurnosnog sektora.

"Bosna i Hercegovina je spremna za zajedničko delovanje u skladu sa NATO standardima", poručio je Bećirović. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa