Region

Šta je pokazalo istraživanje o percepciji i poverenju javnosti u rad organa za sprovođenje izbora u Crnoj Gori?

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2024

-

12:56

Šta je pokazalo istraživanje o percepciji i poverenju javnosti u rad organa za sprovođenje izbora u Crnoj Gori?
Šta je pokazalo istraživanje o percepciji i poverenju javnosti u rad organa za sprovođenje izbora u Crnoj Gori? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od polovine građana, njih 52,9 odsto, ne veruje ili nije sigurno da postoji mešanje trećih strana u izborima u Crnoj Gori, dok gotovo četvrtina (23,5 odsto) veruje da mešanje postoji, pokazalo je istraživanje koje je naručila Misija Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori.

Istraživanje o percepciji i poverenju javnosti u rad organa za sprovođenje izbora u Crnoj Gori, sa fokusom na Državnu izbornu komisiju (DIK), radio je Institut Damar na uzorku od 1.200 građana u 24 opštine od 21. do 29. novembra prošle godine.

U analizi se precizira da, među onima koji veruju da postoji mešanje, 23 odsto smatra da to dolazi iz Srbije, 18,2 odsto iz Evropske unije i 16,3 odsto iz Sjedinjenih Američkih Država.

"Rezultati istraživanja pokazuju da 17,2 odsto ispitanika veruje da postoji mešanje od kriminalnih grupa u sprovođenju izbornih procesa u Crnoj Gori, dok 10,7 odsto ispitanika veruje da mediji vrše mešanje u organizovanju izbornih procesa", precizirano je u analizi, kao i da 4,3 odsto ispitanika misli da to mešanje dolazi iz Albanije, prenosi podgorička Pobjeda.

Zabeležen je rast broja ispitanika koji veruju da se glasovi na izborima tačno i precizno broje. 

"Sa tvrdnjom da su uvereni da se glasovi na izborima tačno i precizno broje saglasno je 64,4 odsto ispitanika, dok je 2022. godine ovaj procenat iznosio 48,9 odsto", naveli su iz OEBS-a.

Visok procenat ispitanika (69 odsto) veruje da je izborna prevara (sve nepravilnosti koje mogu negativno uticati na rezultat izbora) problem u sprovođenju izbora. Ovaj procenat je smanjen u odnosu na 2021. godinu, kada je iznosio 80,2 odsto.

Kakvo je iskustvo birača tokom glasanja?

Iskustvo birača tokom glasanja varira - 31,3 odsto je generalno zadovoljno, dok je 29,9 odsto generalno nezadovoljno svojim iskustvom glasanja u Crnoj Gori.

"Manje od trećine (32,4 odsto) veruje da je potrebna izborna reforma, dok gotovo polovina njih (46,5 odsto) smatra da izborna reforma treba da bude sprovedena hitno. Da Crnoj Gori nije potrebna izborna reforma veruje 27,7 odsto ispitanika, dok 40 odsto nema mišljenje o ovom pitanju", navodi se u istraživanju.

Većina ispitanika (58,2 odsto) veruje da su izbori u Crnoj Gori slobodni i fer. Manje od trećine - 28,6 odsto - smatra da izbori nisu slobodni i fer. 

"U poređenju sa istraživanjem o poverenju iz 2022. godine ova analiza pokazuje povećanje broja ispitanika koji izražavaju pozitivan stav prema izborima u Crnoj Gori, odnosno tada je taj procenat iznosio 47,2 odsto", navodi se u dokumentu.

Čak 60 odsto ispitanika smatra da bi Državna izborna komisija trebalo biti sastavljena od nezavisnih stručnjaka, dok 10,1 odsto misli da bi trebalo biti sastavljena od predstavnika političkih stranaka. 

Nalazi sugerišu da čak 85,9 odsto ispitanika veruje da rad DIK-a utiče na demokratsku prirodu izbornih procesa, kao i na javno poverenje u izbore u Crnoj Gori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa