Region

Hrvatska pred izbore: Kampanju obeležio verbalni okršaj Plenkovića i MIlanovića, a sve druge teme pale su u drugi plan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/04/2024

-

20:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj je na snazi izborna tišina pred parlamentarne izbore koji se održavaju sutra. Ovo bi mogli da budu izbori sa neizvesnim ishodom jer dosadašnja istraživanja javnog mnjeja pokazuju da će za formiranje buduće vlade biti neophodna široka koalicija, kao i da bi Srbi mogli da odluče pobednika. 

Naime, ovu izbornu kampanju obeležio je verbalni sukob premijera i predsednika Hrvatske koji nakon osam godina ponovo odmeravaju snage. Jedan se bori za treći premijerski mandat, a drugi sa pozicije predsednika države najavljuje da ce ponovo voditi vladu. Animozitet između njih dvojice posebno je kulminirao tokom ove izborne kampanje.

Naime, lider HDZ-a i premijer Hrvatske Andrej Plenković, poručio je da očekuje da Zoran Milanović neće još dugo biti predsednik.

Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

 

"Kukavica, kalkulant i kršitelj Ustava. Zato ćemo uverljivo pobediti njega i nejgovie jatake", poručio je Plenković.

Ni Milanović nije imao reči hvale za kolegu, ocenujući da premijer u proteklom periodu nije dobro radio svoj posao.

"Hrvatska je tragedija zadnjih osam godina. Grčka je tragedija bazirana na mitu, a Hrvatska na korupciji. To je razlika", poručio je on.

Tanjug/HINA/Mladen Volarić

 

"Plameni jazavac", kako Milanovic naziva Plenkovića, i "Šmrkavac" kako Plenković oslovljava Milanovica skrajnuli su sve druge teme u ovoj izbornoj kampanji.

Sa ovim se slaže i politički analitičar Darijo Čerepinko koji navodi da upravo zbog sukoba dvojice političara, sve ostale teme samo provejavaju kroz kampanju.

"Ulazak Milanovića u kampanju i najava da će biti kandidat je potpuno poremetila planovre stranka i fokus stavila na sukob između Milanovića i Plenkovića. Zbog toga je većina drugih tema pala u drugi plan", objašnjava Čerepinko.

Inače, Milanović se nalazi u nezavničnoj kampanji jer ga je posle najave da će se takmičiti za poziciju novog premijera, Ustavni sud upozorio da to ne sme da čini. Pred­sed­nik Ustav­nog su­da Mi­ro­slav Še­pa­ro­vić je ovim povodm rekao da svako zvanično isticanje Milanovića tokom kamapnje kršenje zakona.

"Predsednik republike je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne sme učestvovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke", rekao je on.

Da li su Hrvatskoj potrebni Srbi?

U senci ovih sukoba ostale su druge politicke opcije. Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca očekuje da će ponovo osvojiti tri mandata u Saboru. Oni tokom kampanje kroz satirične spotove skreću pažnju na položaj Srba u Hrvatskoj ali i na njihov značaj u predstojećoj političkoj budućosti ove zemlje.

"Dežurni krivci smo već dugo. Optužuju nas za političke okolnosti u Hrvatkoj, ali mi smo po Ustavu ravnopravni sa ostalim zastupnicima. Prema tome, imamo odgovornosti biranja vlade kao i svi drugi i naći ćemo se u situaciji koja ne mora biti ugodna i koja može da bude ozbiljan izazov za nas", poručio je Pupovac za Euronews Srbija.

Tanjug/HINA/Denis Cerić

 

Naime, ovo potvrđuje i činjenica da bi SDSS, ukoliko ponovo osvoji tri mandata, mogao da odluči ko će formirati vladu jer dosadašnje ankete pokazuju da u sredu neće biti jasnog pobednika.

Kuriozitet ovih izbora nije ni Milanović ni njegov verbalni rat sa Plenkovićem već dan kada se izlazi na birališta. Raspisujući izbore, Milanović je želeo da podstakne sto veći broj birača na glasanje zbog ćega ih je zakazao u sredu i taj dan proglasio neradnim. Međutim, ovo nije prvi put da se u Hrvatskoj ne glasa u nedelju. Pre 24 godine parlamentarni izbori odrzani su u ponedeljak. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa