Region

Zatvorena birališta u Hrvatskoj: Finalna izlazna anketa pokazuje da je HDZ dobio 59 mandata, SDP 43

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2024

-

19:17

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prema finalnim izlaznim anketama parlamentarnih izbora u Hrvatskoj HDZ i partneri osvojili su 59 mandata, jedan više u odnosu na prvu izlaznu anketu, dok SDP ima 43 mandata, jedan mandat manje u odnosu na prethodnu anketu.

Domovinski pokret i partneri osvajaju 13 mandata, Most i partneri 11 mandata, platforma Možemo! i partneri 10 mandata. IDS i partneri osvajaju dva mandata, a Fokus, Republika jedan mandat. dok Nezavisna platforma Sever osvaja jedan mandat.

Izlazne ankete za Hrvatsku radio i televiziju sprovela je agencija Ipsos na uzorku nešto većem od 20.000 ispitanika u svih 10 izbornih jedinica, dakle u svakoj izbornoj jedinici po 2.000 ispitanika. Anketa je sprovedena na 400 biračkih mesta, 40 u svakoj izbornoj jedinici u opštinama i gradovima.

Kako javlja reporter Euronews Srbija u Zagrebu, Hrvatsku očekuje duga izborna noć i postizborni dani, jer na osnovu trenutnih rezultata, niko lako ne može da formir saborsku većinu od 76 mandata. Potrebni su dugi pregovori, možda čak i da se prave truli kompromisi prilikom fomiranje vlade.

Ono što je kuriozitet ovih izbora jeste da se održavaju u sredu. Zoran Milanović je raspisao ove izbore nadajući se da će one podstaći birače da u što većem broju izađu na birališta, što se možda i desilo jer je mnogo veća izlaznost u odnosu na izbore 2020. 

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena biračka mesta na kojima su građani birali novi sastav parlamenta. Istovremeno je prestala da važi izborna tišina.  

Tanjug/AP Photo/Darko Bandić

 

Kako je ranije danas saopšteno iz Državnog izbornog poverenstva (DIP), biračko mesto na kome su zabeležene velike gužve, gde su glasali građani bez stalnog prebivališta u Hrvatskoj, ostaće otvoreno dok ne prođe i poslednji birač koji se u 19 sati zatekne na tom biračkom mestu.  

U Hrvatskoj je jutros u 7 sati otvoreno 6.500 biračkih mesta, a do 16.30 sati glasalo je 50,6 odsto građana upisanih u biračkih spisak, što je za oko pola miliona više u odnosu na izbore održane 2020. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa