Nauka

Prirodni fenomen kao iz mašte Dejvida Bouvija: U "Gradu Inka" na Marsu snimljene stotine crnih "paukova"

Komentari

Autor: Phys

28/04/2024

-

19:00

Prirodni fenomen kao iz mašte Dejvida Bouvija: U "Gradu Inka" na Marsu snimljene stotine crnih "paukova"
Prirodni fenomen kao iz mašte Dejvida Bouvija: U "Gradu Inka" na Marsu snimljene stotine crnih "paukova" - Copyright ESA/TGO/CaSSIS

veličina teksta

Aa Aa

"Mars Ekspres" Evropske svemirske agencije (ESA) fotografisao je neobičnu pojavu na južnom polarnom regionu Crvene planete koja podseća na pauke.

Tamne mrlje, koje kao da su inspirisale Dejvida Bouvija da svom bendu da naziv "Pauci s Marsa" (The Spiders from Mars), formiraju se kada kada prolećni zraci sunca padnu na slojeve ugljen-dioksida taloženog tokom duge hladne zime. Sunčeva toplota pretvara u gas smrznuti ugljendioksid u dubljim slojevima, koji se zatim nagomilava i probija led na površini. 

Gas obojen tamnom prašinom izbija poput fontane ili gejzira i pada na tlo ostavljajući "paukoliki" trag tamnih mrlja prečnika između 45 metara i čak jednog kilometra.

ESA/DLR/FU Berlin

 

Još jedna marsovska sonda Evropske svemirske agencije "ExoMars Trace Gas Orbiter" napravila je neobično detaljne fotografije "pauka", piše Phys.

Pauci su najprimetniji u neobičnom regionu, poznatom kao "Grad Inka", jer gledano odozgo podseća na ruševine naselja južnoameričkih drevnih naroda. 

"Grad" je 1972. otkrila Nasina sonda "Mariner 9", a nove slike zabeležila Stereo kamera visoke rezolucije na orbiteru "Mars Express".

Misteriozno poreklo

Još nije poznato kako je nastao Grad Inka. Naučnici smatraju da je možda reč o okamenjenim dinama ili magmatskim stenama. 

ESA/DLR/FU Berlin

 

U svakom slučaju, "zidovi" grada pružaju se u velikom krugu od 86 kilometara u prečniku. Naučnici zato smatraju da se možda nalaze u dnu nekog većeg kratera, koji je i sam nastao udarom nekog većeg asteroida.

"Mars Express" je u poslednje dve decenije otkrio mnogo toga o Crvenoj planeti. Ovaj orbiter nastavlja da fotografiše površinu, mapira minerale i istražuje sastav i kruženje marsove atmosfere.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin