Region

Plenković sa manjinama obezbedio parlamentarnu većinu, bez SDSS-a Milorada Pupovca

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

15:42

Plenković sa manjinama obezbedio parlamentarnu većinu, bez SDSS-a Milorada Pupovca
Plenković sa manjinama obezbedio parlamentarnu većinu, bez SDSS-a Milorada Pupovca - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjem sastanku sa poslanicima manjinskih stranaka u Banskim dvorima, lider HDZ i premijer tehničke vlade Andrej Plenković obezbedio je većinu za formiranje nove vlade sa Domovinskom pokretom, bez predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca.

Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek je nakon sastanka sa Plenkovićem o podršci novoj vladi rekao da poslanici SDSS neće podržati lidera HDZ za mandatara. Bilek je novinarima rekao da će više od jednog poslanika manjina podržati Plenkovića za mandatara.

"Podržaćemo Plenkovića za mandatara nove vlade, biće više nego jedan poslanik, SDSS-ovi poslanici neće dati potpise Plenkoviću", naveo je Bilek i utvrdio da "Domovinski pokret nije izgurao SDSS".

Bilek je rekao i da je Klub poslanika manjinskih stranaka svestan ozbiljnosti situacija i da će njih svih osam poslanika ostati zajedno u jednom poslaničkom klubu kao svih proteklih godina.

Portparol tehničke Vlade Marko Milić komentarisao je kako prošao razgovor HDZ-a sa predstavnicima manjinskih stranaka.

"Predstavnici manjina izvestili su nas o konsultacijama u okviru svog kluba, u vezi podrške novoj većini, model za koji su se odlučili s jedne strane omogućava parlamentarnu većinu na čelu s HDZ-om, omogućava podršku Plenkoviću za budućeg mandatara i omogućava političku stabilnost. Omogućava i zaštitu manjskih prava s druge strane", rekao je Milić, preneli su hrvatski mediji.

Novi sastanak HDZ i Domovinskog pokreta zakazan je za popodne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa