Region

Milatović očekuje konačno razjašnjenje ubistva Duška Jovanovića: Komisija predlaže novčanu nagradu za informacije

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2024

-

11:30

Milatović očekuje konačno razjašnjenje ubistva Duška Jovanovića: Komisija predlaže novčanu nagradu za informacije
Tanjug/MediaBiro - Copyright Tanjug/MediaBiro

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan pre 20 godina ispred redakcije podgoričkog Dana ubijen je direktor i glavni i odgovorni urednik Duško Jovanović. Povodom 20-te godišnjice ubistva Duška Jovanovića, koje je do danas ostalo nerazjašnjeno, oglasio se predsednik Crne Gore Jakov Milatović porukom da očekuje konačno rešenje ovog slučaja.  

Milatović je na društvenoj mreži Iks napisao da je Jovanović stradao zbog slobodne reči, te da se Dušku duguje istina i pravda, a Crnoj Gori šansa da izgradi društvo u kojem je slobodna reč sigurna.  

"Očekujem od nadležnih organa da konačno rasvetle sve okolnosti ovog slučaja jer samo tako možemo postaviti temelje za transparentno i odgovorno društvo u kojem se štiti pravo svakog građanina da zna. Najmanje što država može da uradi kako bi se odužila Duškovom predanom i posvećenom radu jeste podizanje spomen obeležja koje sam inicirao prošle godine", naveo je Milatović.  

 

Dodao je da bi spomenik bio simbol borbe za istinu i pravdu, ali i upozorenje da se zločini protiv novinara ne smeju tolerisati niti zaboraviti.

Komisija predlaže nagradu od milion evra za informaciju o ubistvu Jovanovića

Ni dve decenije kasnije ubistvo Jovanovića nije razrešeno, a jedini pravosnažno osuđeni za saizvršilaštvo u zločinu je karatista iz Podgorice Damir Mandić.

Motiv ubistva je do danas ostao nepoznat, a nalogodavci atentata na prvog čoveka Dana i dalje izmiču pravdi.

Komisija za praćenje istraga o napadima na novinare predložila je da Vlada donese odluku o novčanoj nagradi u iznosu koji ona odredi (najmanje milion evra) licu ili licima za davanje korisne informacije koja bi mogla pomoći ili dovesti do toga da se razjasni ubistvo Duška Jovanovića.

"Komisija preporučuje da svi nadležni državni organi, uključujući Vrhovno državno tužilaštvo, Viši sud, Vladu i predsednika Crne Gore, preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se licu, ili licima, uključujući osumnjičena, optužena ili osuđena lica, koja mogu imati korisne informacije koje bi mogle pomoći ili dovesti do toga da se razjasni ubistvo Duška Jovanovića i da se otkriju izvršioci i svi drugi učesnici tog teškog krivičnog dela, omogućila druga povoljnost, pogodnost, oprost, pomilovanje, ili svaka druga vrsta obećanja ili nagrade, u skladu sa zakonom", navodi se u Izveštaju Komisije.

Dodaje se da bi rok za davanje informacije koja bi mogla da pomogne trebalo da bude neograničen.

"Ubistvo Duška Jovanovića ima pečat tadašnje države"

Lider pokreta Ura i bivši premijer Crne Gore Dritan Abazović tvrdi da je direktora i glavnog i odgovornog urednika podgoričkog Dana Duška Jovanovića ubila duvanska mafija, kao i da je to ubistvo imalo pečet tadašnje države.  

Abazović je u video snimku objavljenom na društvenoj mreži Iks rekao neće odustati dok se istina o ubistvu Jovanovića ne otkrije, a pravda ugleda svetlost dana.  

 

 

Poručio je da će uvek postojati generacije građana koji će slediti Jovanovićevu borbu za pravdu.

"Svi napori idu u pravcu da se ovaj slučaj reši i treba da budu podržan u narednom periodu jer verujem da će rešenje ovog ubistva značiti i rešenje mnogih drugih pitanja vezanih za organizovani kriminal", rekao je Abazović.  

Naveo je da je ubistvo Duška Jovanovića imalo pečat vrha tadašnje države jer, kako kaže, bez ruke države ne bi mogli da se sakriju nalogodavci i počinioci ubistva, kao i da se unište svi dokazi.

"Ti ljudi treba da znaju da krv ne miruje i da istina pre ili kasnije uvek nađe svoj put", poručio je Abazović.

Komentari (0)

Evropa