Region

Crna Gora neće primati izbeglice iz Avganistana: "Takva obaveza nije predviđena zajedničkom izjavom"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2021

-

14:50

Crna Gora neće primati izbeglice iz Avganistana: "Takva obaveza nije predviđena zajedničkom izjavom"
Crna Gora neće primati izbeglice iz Avganistana: "Takva obaveza nije predviđena zajedničkom izjavom" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je danas da ta zemlja u ovoj fazi  neće primati izbeglice iz Avganistana.

Pridruživanjem izjavi od oko 100 država koju je objavio Stejt Department, "Crna Gora nije obavezala da će privremeno prihvatiti stanovnike Avganistana koji su pomagali savezničkim snagama, pošto takva obaveza nije ni predviđena ovom izjavom", navedeno je u saopštenju.

"Shodno navedenoj izjavi, Crna Gora je podržala inicijativu kojom se traži da se svima koji žele da napuste državu to i omogući, uključujući i potrebu da putevi, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni. U izjavi se, između ostalog, navodi da narod Avganistana zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom i bezbednom okruženju, stoga smatramo da je potrebno da se svima njima, a naročito ženama, osigura poštovanje osnovnih prava", navodi se u saopštenju MInistarstv spoljni poslova Crne Gore.

Kao država koja je bila deo NATO misija u Avganistanu (ISAF i Odlučna podrška), Crna Gora s posebnom pažnjom prati situaciju, podržava napore i pridružuje se apelima međunarodne zajednice da se osigura bezbedan izlazak iz države za savezničke i partnerske snage, kao i stanovnike Avganistana, koji to žele, dodaje Ministarstvo.

Crna Gora je među državama potpisnicama zajedničke izjave  kojom se sve strane u Avganistanu pozivaju da poštuju i omoguće bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste državu. Kako se napominje:”Oni na pozicijama moći i vlasti širom Avganistana imaju odgovornost da zaštite ljudski život i imovinu”.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa