Region

Plenković: Migracija iz Avganistana u Evropu biće mala

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

19:32

Plenković: Migracija iz Avganistana u Evropu biće mala
Plenković: Migracija iz Avganistana u Evropu biće mala - Copyright Tanjug/HINA/Edvard Susak

veličina teksta

Aa Aa

Migracija iz Avganistana u Evropu biće "mala, odabrana i humanitarna”, rekao je na Bledu hrvatski premijer Andrej Plenković, dok članice EU dižu ograde pripremajuci se za mogući novi talas migranata iz Avganistana kojim su ponovo zavladali talibani.


"Nekog opšteg otvaranja prema migrantskom talasu neće biti. Ne postoji nijedna zemlja liberalne orijentacije da će reći ''dodite svi, nije nikakav problem''”, rekao je Plenković nakon Bledskog strateškog foruma, prenela je Hina.

Dodao je da članice Unije moraju razgovarati sa zemljama u neposrednoj okolini Avganistana kako bi se situacija stabilizovala i izbegao veći migrantski talas koji bi, ako do njega dođe, trebalo zadržati u "tamošnjem geografskom okruženju".

Pomoćiće se ljudima koji su "zaista ugroženi", rekao je Plenković i dodao da će to biti mala migracija, odabrana i humanitarna.

Kako se situacija u Avganistanu pogoršava nakon što su talibani preuzeli vlast, države članice EU pripremaju se za mogući novi talas migranata koji će pokušati da uđu na njihovu teritoriju.

Od velikog priliva migranata iz Sirije 2015. duž granica nekih država članica EU podignute su ograde s bodljikavom žicom kako bi se sprečio njihov dolazak uprkos pravu na azil zagarantovanom međunarodnim pravom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa