Region

Pokret URA Dritana Abazovića nije potpisao inicijativu SNP-a za opoziv predsednika Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2021

-

09:52

Pokret URA Dritana Abazovića nije potpisao inicijativu SNP-a za opoziv predsednika Crne Gore
Pokret URA Dritana Abazovića nije potpisao inicijativu SNP-a za opoziv predsednika Crne Gore - Copyright Vlada Crne Gore/B. Ćupić

veličina teksta

Aa Aa

Samo pokret URA Dritana Abazovića nije potpisao inicijativu Socijalističke narodne partije (SNP), koja je deo parlamentarne većine, o opozivu predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića.

Inicijativu su potpisali poslanici Demokratskog fronta (DF) i Demokrate, ali za potrebnu većinu u parlamentu nedostaju potpisi poslanika "Crno na bijelo".

SNP je inicijativu, ipak, predala Skupštini jer procedura opoziva šefa države, prema članu 98 Ustava, predviđa da on odgovara za povredu Ustava, a da postupak za utvrđivanje da li je do toga došlo može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika, piše podgorički Dan.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede najvišeg pravnog akta donosi Ustavni sud, a Skupština predsednika može razrešiti samo kada taj sud utvrdi da je predsednik povredio Ustav.

SNP je inicijativu pokrenula nakon najave crnogorskog predsednika da bi mogao da učestvuje na protestima na Cetinju, ukoliko se bude insistiralo na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju i da tu ceremoniju treba izmestiti iz Cetinjskog manastira.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa