Region

Sporni doktorat Sabije Izetbegović; Profesor: Ja se tog mentorstva ne sećam

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

26/05/2021

-

19:46

Sporni doktorat Sabije Izetbegović; Profesor: Ja se tog mentorstva ne sećam
Sporni doktorat Sabije Izetbegović; Profesor: Ja se tog mentorstva ne sećam - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sebija Izetbegović direktorka Kliničkog centra u Sarajevu, nalazi se i dalje na meti medija u Bosni i Hercegovini zbog sumnje u njena akademska zvanja.

Izetbegovićeva tvrdi da sa njenom specijalizacijom nije ništa sporno, ali njen navodni mentor, profesor Asim Kurjak, ponovio je, međutim, kako se uopšte ne seća da je ona kod njega doktorirala.

Ona je za televiziju N1 rekla kako su i njena specijalizacija iz ginekologije kao i doktorat iz medicinskih nauka vezani za Sarajevo, a da je u Zagrebu, na klinici "Sveti duh", tek neformalno "učila" kako bi iskoristila vreme koje je tamo morala provesti tokom lečenja.

Najvažniji deo njenog pojašnjenja bio je odgovor na ranije tvrdnje profesora Kurjaka kako se on uopšte ne može setiti da joj je bio mentor pri izradi doktorske disertacije, odbranjene na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 2000. godine. Kurjak je to ranije kazao za televiziju "Fejs".

"Profesor Asim Kurjak bio je moj mentor na doktorskoj odbrani, kao i na izradi doktorskog rada. O tome postoji neoboriva dokumentacija, a ja sam branila doktorski rad pred više od tri stotine ljudi, svi oni znaju tko je bio mentor", kazala je Izetbegović.

No profesor Kurjak i nakon toga tvrdi kako se ni nje niti njenog doktorata ne može setiti i to je ponovio u novim odvojenim intervjuima za medije u BiH.

"Ja se tog mentorstva i tog doktorata ne sećam", kazao je Kurjak kako ga citiraju portal Klix i "Dnevni avaz".

Dodao je kako je on sistematična osoba koja vodi i ličnu evidenciju o svim mentorstvima i doktoratima u koje je bio uključen, no imena Sebije Izetbegović tamo jednostavno nema, kao što nema ni dokaza da je ona u Zagrebu nešto specijalizirala ili formalno studirala.

Takođe, mediji navode da je Izetbegovićeva 199. godine uputila Medicinskom fakultetu u Sarajevu da joj priznaju deset ispita koje je položila na postdiplomskim studijima medicine u Zagrebu.

"Politički motivi"

Ona je u molbi u svojoj biografiji je navela kako je reč o studijama za strance, i to na engleskom jeziku, o primeni ultrazvuka u kliničkoj medicini. Na osnovu te tvrdnje zatražila je da joj se dozvoli polaganje razlike u predmetima i izrada magistarskog rada.

"Ja kategorički tvrdim da ona postdiplomske studije nije pohađala u Zagrebu. Ti ispiti u Zagrebu sigurno nisu položeni", kazao je povodom toga profesor Kurjak.

Sebija Izetbegović uverena je kako je u pozadini problema njenog akademskog statusa politika.

"Sve što se povezuje s mojim imenom je, očigledno, politički motivisano. Moje ime se pokušava uvući u već nekoliko afera i to je, rekla bih, vrlo nisko. Operirala sam i porodila nebrojeno mnogo žena, ja sam osoba koja ima vrlo proverljiv kredibilitet", kazala je Izetbegović.

U svom komentaru navodnih motiva za propitivanje njenih zvanja aludirala je i na činjenicu da je već godinama u sukobu s velikim brojem lekara koji su Klinički centar napustili otkako je  postala direktorka.

Poslednji takav slučaj je bio kolektivni otkaz koji je u aprilu dalo 13 anesteziologa, tumačeći taj potez tvrdnjom da se obolelima od koronavirusa na Kliničkom centru ne pruža odgovarajuća nega te kako su izuzetno loši uslovi rada i organizacija na Klinici na anesteziju.

Komentari (0)

Evropa