Region

Krivokapić razgovarao o rekonstrukciji vlade sa predstavnicima parlamentarne većine

Komentari

Autor: Fonet

01/10/2021

-

20:12

Krivokapić razgovarao o rekonstrukciji vlade sa predstavnicima parlamentarne većine
Zdravko Krivokapić - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić danas je o rekonstrukciji Vlade razgovarao sa predstavnicima partija parlamentarne većine.

On se danas sastao sa predstavnicima Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partije (DNP), Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije (SNP), Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

Za subotu su planirani sastanci sa predstavnicima Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA i Saveza građana CIVIS.

Nakon što su Demokrate i Demokratski front  (DF) saopštili da je Vladu potrebno rekonstruisati, Krivokapić je predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsednika, a da se resori koji su se pokazali kao obimni budu podeljeni.

Premijer Crne Gore je ranije naveo da rekonstrukcija Vlade na prethodno definisanim osnovama podrazumeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka, odnosno 2024. godine.

Kriza aktuelne vlasti u Crnoj Gori počela je danom formiranja ekspertske vlade, krajem prošle godine, protiv koje je bio DF, a kulminirala je odlaskom poslanika tog političkog saveza iz Skupštine, nakon što je smenjen ministar pravde Vladimir Leposavić zbog izjave o Srebrenici i usvojena Rezolucija o Srebrenici.

Šta su rekli lideri partija nakon sastanka sa Krivokapićem?

Lider DNP Milan Knežević rekao je da način na koji Vlada trenutno funkcioniše nije održiv i da je potrebno pronaći rešenje za izlazak iz te situacije, i poručio da ne treba isključiti ni vanredne izbore, prenela je RTCG.

"Ja sam saopštio da su, ukoliko nema dogovora, rešenje i izbori posredstvom međunarodne zajednice i ne vidim tu ništa dramatično i apokaliptično", kazao je Knežević novinarima nakon sastanka sa Krivokapićem.

Lider NSD Andrija Mandić, sa druge strane, kaže da je Crnoj Gori potrebna stabilna i jaka Vlada koja će se obračunati sa organizovanim kriminalom i čiji će prioritet biti popravljanje ekonomske situacije.

Predsednik SNP Vladimir Joković kazao je da rekonstrukciju treba dogovoriti pre usvajanja budžeta. On je naveo da nisu razgovarali o izgledu rekonstruisane Vlade, navodeći da bi prvo trebalo da se dogovore da li su za rekonstrukciju.

Pokret za promjene ponudio je da mesto potpredsednika Vlade za demokratsku tranziciju, koje bi objedinilo sektor bezbednosti, tužilački i pravosudni, pripadne lideru te partije Nebojši Medojeviću, rekao je potpredsednik Pokreta Branko Radulović i istakao da Vlada mora da bude jaka, funkcionalna i reformska.

Ujedinjena Crna Gora nema ništa protiv toga da se proširi vladajuća koalicija i da manjine uđu u Vladu, kazao je lider te partije Goran Danilović i istakao da su izbori uvek opcija, ali da njima ne treba pretiti, dok je predsednik Radničke partije Maksim Vučinić kazao da su vanredni parlamentarni izbori poslednja mogućnost i nešto što bi "Crnu Goru povelo u novu nestabilnost".

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je ta partija za rekonstrukciju Vlade i unapređenje određenih resora i pozvao kolege da krenu u dogovor oko Tužilačkog saveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa