Region

Cetinjski manastir upisan kao svojina MPC, direktor crnogorskog katastra: Ispravili smo grešku

Komentari

Autor: Tanjug, RTCG

17/10/2021

-

13:24

Cetinjski manastir upisan kao svojina MPC, direktor crnogorskog katastra: Ispravili smo grešku
Cetinjski manastir upisan kao svojina MPC, direktor crnogorskog katastra: Ispravili smo grešku - Copyright TANJUG/GLAS ZAPADNE SRBIJE/ MARIJA MILOSEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske, rekao je danas televiziji Vijesti v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Ðurišić.

On kaže da je Uprava, odnosno njena Područna jedinica Cetinje, tako samo ispravila grešku, na osnovu Rešenja iz 1996. godine, po kojem su objekti i imovina Cetinjskog manastira bili svojina tog manastira, a u kompjutersku bazu je, kako kaže, umesto svojina, unesen pojam korišćenje.

Uprava je, objasnio je Ðurišić, donela ovo rešenje po zahtevu Mitropolije crnogorsko-primorske, a na osnovu Zakona o državnom premeru i katastru nepokretnosti.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo prestonice Cetinje.

Vlada Crne Gore donela je u septembru  odluku po kojoj je zabranjeno otuđenje i opterećenje svih objekata i parcela koje koristi Cetinjski manastir.

Ta odluka je, kako prenosi RTCG, već zabeležena u listu nepokretnosti. Osim toga Vlada je Upravi za katastar i državnu imovinu naložila da bez odlaganja sprovedu odluku donetu 2005. godine i u listu nepokretnosti za Cetinjski manastir umesto Prestonice upiše državu.

Takođe, naloženo im je da u listu nepokretnosti unesu zabeležbu otuđenja i opterećenja.

"Vlada Crne Gore je dana 13. septembra bez održavanja sednice na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, odlučila o informaciji Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa vezano za nepokretnosti iz LN broj 915 KO Cetinje I, koji je dostavilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja", navodi se u dopisu.

Takvu odluku Vlada je donela dan uoči sednice Skupštine Prijestonice Cetinje, na kojoj je planirano da se raspravlja o inicijativi građana za "vraćanje manastira u ruke Crnogorske pravoslavne crkve".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa