Region

Željka Cvijanović: Želimo pravo ustavno uređenje u kojem će funkcionisati i Republika Srpska i BiH

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

10:50

Željka Cvijanović: Želimo pravo ustavno uređenje u kojem će funkcionisati i Republika Srpska i BiH
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da građani nemaju razloga za strah jer neće doći ni do sukoba, ni do uvođenja bilo kakvih sankcija zbog odluke Republike Srpske da vrati ovlašćenja koja ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Komentarišući najavu da će Republika Srpska povući saglasnost za uspostavljanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, bezbednosnih agencija i pravosudnih tela, kao i da će proglasiti ništavnim sve odluke koje su u proteklim godinama donosili visoki predstavnici, Cvijanović je za "EuroBlic" rekla da se rukovodstvo Srpske vodi određenim ustavnim principima.

"Želimo pravo ustavno uređenje u kojem će funkcionisati i Republika Srpska i BiH. Moramo se držati onoga na šta smo dali saglasnost, a to je vrlo jasno opisano i sadržano u Aneksu četiri Dejtonskog sporazuma, koji jeste Ustav BiH. Prema tome, mi smo legalisti koji žele da se ono što imamo u praksi odražava kroz ono što je rekao Ustav. Trenutno imamo jedno nakaradno stanje", navela je Cvijanović.

Ona je napomenula da od rata nad Republikom Srpskom sve vreme traje tortura, da je stalno nastojanje da se promeni ono što je dao Dejton, što je rađeno različitim metodama, a veći deo nametanjem od visokih predstavnika.Cvijanović je naglasila da je Ustavni sud BiH počeo raditi sve ono što je pre njega radio visoki predstavnik.

"Došli smo u fazu da se preko tog suda ispunjavaju ciljevi nasilnog prekrajanja Ustava, umesto da se štiti ustavnost. Ispada sad da institucije moraju da štite Ustav od Ustavnog suda. Krenulo se od oduzimanja poljoprivrednog zemljišta Srpskoj, pa šuma, pa se najavljuju vode, pa neka putna infrastruktura i slično", rekla je Cvijanović.

Predsednica Srpske smatra da se iz tog nereda može izaći samo ukoliko se pridržava Ustava i svih njegovih principa i načela.

"Ustav je jasno rekao šta kome pripada od nadležnosti. Smatram da uvek treba da razgovaramo u okviru države, da se vidi na koji način će se određene stvari rešiti. Svedoci smo toga da Bošnjaci poručuju da im se uopšte ne razgovara sa nama", rekla je Cvijanović i istakla:

"Republika Srpska im je stalno meta i stalno im je za nešto kriva. Mi moramo da vodimo računa kako da zaštitimo Republiku Srpsku u jednoj takvoj skalameriji kakva je BiH u koju su nas smestili".

Poručila je da su predstavnici Srpske uvek otvoreni za dijalog o svim pitanjima unutar BiH, ali da nemaju nameru nikoga da mole da se sa njima razgovara. "Razgovor je neophodan i mi smo za taj razgovor otvoreni. Hrvatski predstavnici su nam rekli da su isto vrlo zainteresovani za razgovor. Onda imate neku treću stranu koja kaže da nije zainteresovana. U redu, niste zainteresovani, znači snosite odgovornost za to...", rekla je Cvijanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa