Region

Predlog koji će uzdrmati konzervativce - u Zagrebu će se slaviti Dan "izlaska iz ormara"

Komentari

Autor: Jutarnji

25/10/2021

-

09:56

Predlog koji će uzdrmati konzervativce - u Zagrebu će se slaviti Dan "izlaska iz ormara"
Predlog koji će uzdrmati konzervativce - u Zagrebu će se slaviti Dan "izlaska iz ormara" - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

"Borba protiv homofobije, kao i svih oblika nasilja nad "drugima i drugačijima" je deo naše borbe. Dovoljno je da pogledamo oko sebe i vidimo koliko osoba sa invaliditetom zapravo primećujemo. Zbog toga ćemo predložiti da se u Hrvatskoj obeležavaju još neki praznici kao što su Dan izlaska iz ormara, Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije i još neki", rekla je Rada Borić poverenica za ravnopravnost polova u Zagrebu i predstavnica stranke Nova levica u Gradskoj skupštini. 

Ona je rekla da su mnogi svakodnevno svedoci slučajeva o diskriminacije i nasilja nad pripadnicima LGBT zajednice, kao i o nasilju nad migrantima i tražiocima azila.

"Zbog toga je potrebno da radimo na stabilizaciji javnosti oko svih oblika diskriminacije. Dovoljno je da pogledamo oko sebe i vidimo koliko osoba sa invaliditetom radi na 'vidljivim mestima' ili kakvu dostupnost uslugama imaju. Pre nekoliko godina u kampanji 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama' upozorile smo plakatom na kojem jedna mlada Romkinja pita: 'Da li ste me videli, radim u javnoj službi'. Ova poruka nije jedina, bilo je još takvih", rekla je Borić, koja će u četvrtak predstaviti Strategiju Komisije za 2022. godinu, koja donosi novine, a neki predlzi, piše Jutarnji, prilično će izazavati rekakcije pre svega kod desnice i konzervativaca. 

Zapravo, kako se navodi, od sledeće godine će se u Zagrebu, uz tradicionalni Međunarodni dan žena koji se obeležava 8. marta, obeležavati i Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije koji je 17. maja, Svetski dan seksualnog zdravlja 4. septembra i Svetski dan garderobe 11. oktobra.

Na pitanje šta je povod za uvođenje i obeležavanje praznika kao što su Dan izlaska iz ormara ili Dan seksualnog zdravlja, Borić je rekla je da za tako nešto ne treba tražiti posebno objašnjenje, već da se, kaže, takve stvari i očekuju kako bi neke teme došle do svesti ljudi.

"Ne treba objašnjavati takve stvari. Borba protiv homofobije, kao i svih oblika nasilja nad 'drugima i drugačijima' je deo našeg pogleda na svet i naše borbe protiv političkog programa", kazala je ona.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa