Region

Dimitrov za Euronews Srbija: Put Severne Makedonije ka EU možda i najteži, prijateljski odnosi sa Srbijom

Komentari

Autor: Stefan Goranović/Euronews Srbija

29/10/2021

-

18:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Na Beogradskom bezbednosnom forumu učestvovao je i zamenik makedonskog premijera Nikola Dimitrov. Za Euronews Srbija govori o odnosima sa Srbijom, bugarskoj blokadi puta Severne makedonije u Evropsku uniju, ali odgovara i na pitanje da li bi uskoro mogao da postane novi premijer Severne Makedonije, nakon što je Zoran Zaev najavio moguće povlačenje ukoliko njegova opcija izgubi Skoplje na nedeljnim lokalnim izborima. 

Krenimo od poslednjih vesti, a to je prilično pozitivan izveštaj Evropske komisije o Severnoj Makedoniji. Međutim, to dolazi zajedno sa vešću da i dalje stoji blokada Bugarske. Kakav je značaj tako pozitivnog izveštaja, kada se u nekim delovima ponavlja ona situacija s Grčkom?

Makedonski put ka Evropskoj uniji je nažalost posebno težak, možda i najteži. Počeli smo među prvima. Praktično, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju smo potpisali pre Hrvatske. Hrvatska je članica već osam godina, a mi ne možemo da počnemo, još kucamo na vrata procesa. Prvi dobar izveštaj je stigao 2009. godine. Dakle, imamo više od deset dobrih izveštaja, koji nisu dovoljni za delovanje. S jedne strane, taj dokument je važan jer je ocena zemlje u odnosu na reforme. Mi možemo da se poredimo i sa Srbijom i sa Crnom Gorom, koje su već u procesu godinama, međutim, to što nema pomeranja umanjuje težinu ovog izveštaja, što i sama Komisija na neki način konstatuje.

Bugarska svojom politikom veta na neki način kompromituje bugarsko-makedonsko prijateljstvo, a stavlja veto i na politike Evropske unije prema regionu čiji je deo. Mislim da je vreme za liderstvo i odgovornost i da svi promislimo gde želimo Balkan za deset godina. 

Mnogi građani u Severnoj Makedoniji su frustrirani smatrajući da su pristali na veliki ustupak Grčkoj. Vidite li odgovornost svoje Vlade što niste predvideli da će Bugarska krenuti ovim putem. Kad ste rešavali pitanje s Grčkom, zašto niste rešavali pitanje s Bugarskom? 

Mi smo praktično rešili pitanje s Bugarskom. Najpre smo potpisali dogovor o prijateljstvu s Bugarskom, kako bismo potom rešili veliki problem s Grčkom. Član 2 tog dogovora navodi da će nam Bugarska pomagati na putu ka Evropskoj uniji. Kako god da tumačimo reć pomagati, ona sigurno ne znači blokiranje i veto. Na neki način Bugarska je prekršila dogovor o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji i sa aspekta pomoći na evropskom putu i sa aspetka nemešanja u unutrašnja pitanja, jer je makedonski jezik i identitet naša stvar. To nije pitanje za treću državu. 

Kako opisujete odnose Beograda i Skoplja, imajući u vidu da baš kada je Zaev preuzeo premijersku funkciju, to nije išlo baš glatko, a sada imamo Otvoreni Balkan u šta su uključeni i Zaev i Vučić?

Mislim da su odnosi prijateljski. Mi i sa Srbijom imamo zajedničku prošlost, jer smo bili deo bivše federacije. I sa Srbijom želimo zajedničku evropsku budućnost. Ja nikada nisam do kraja shvatio šta je bio suštinski problem 2017. i 2018. jer mi nemamo krupne probleme između dve države. Tačno je da je sada razumevanje veće, da su susreti češći i mnogo čega drugog. 

Zaev je najavio da ukoliko na lokalnim izborima u nedelju ne bude osvojeno Skoplje, da će se povući s premijerske pozicije. U tom svetlu, jeste li vi sledeći premijer Severne Makedonije?

Iznenadili ste me pitanjem. Ja sam u specifičnoj situaciji, jer nisam u partiji, a govorimo o lokalnim izborima. Moja lična misija i razlog zbog kog sam u politici je strateški kurs koji smo započeli ranih devedesetih. Da uđemo u NATO, što za nas znači stub oslonac i da uđemo u Evropsku uniju kako bismo sredili iznutra. Lokalni izbori treba da budu lokalni. Videćemo šta če se desiti u nedelju, obično je nezahvalno prognozirati. 

U NATO ste ušli, hoćete li Vi u premijerski kabinet?

Mnogo važnije mi je da počnemo pregovore sa EU i da ostvarimo to obećanje dato makedonskim građanima.

Da li biste taj cilj mogli da sprovedete i kao potencijalni predsednik Vlade?

Kao čovek koji nema stranku, mislim da bi bilo preambiciozno da direktno odgovorim na pitanje. Učiniću sve da ispunimo i drugi deo obećanja, da počnemo pristupne pregovore, s dostojanstvenim rešenjem sa Bugarskom za makedonski narod.

Komentari (0)

Evropa