Region

Mandić o rekonstrukciji Vlade Crne Gore: Isteklo vreme, pokrećemo inicijativu za novu vladu

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

13:58

Mandić o rekonstrukciji Vlade Crne Gore: Isteklo vreme, pokrećemo inicijativu za novu vladu
Mandić o rekonstrukciji Vlade Crne Gore: Isteklo vreme, pokrećemo inicijativu za novu vladu - Copyright Tanjug/Milica Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od lidera Demokratskog fonta (DF) Andrija Mandić saopštio je danas da je za taj savez isteklo vreme za rekonstrukciju vlade i da je vreme za izbor novog izvršnog tela sa novim premijerom.

"Nažalost došao je trenutak da konstatujemo da što se tiče DF-a završava ova faza oko rekonstrukcije vlade i pokrećemo novu inicijativu za izbor nove vlade, novog premijera, novih ministara", rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

Naglasio je da su prethodnih dana bili spremni da podrže rekonstrukciju vlade Zdravka Krivokapića.

"Imalo je dovoljno prostora, vremena, snage da svi koji utiču na ovu odluku, da nam daju pozitivan odgovor. Nažalost, došao je trenutak da konstatujemo da se zbog Dritana Abazovića, URA i Zdravka Krivokapića, što se tiče DF-a završava ova faza oko rekonstrukicje vlade", rekao je.

Podsetio je i da je DF odavno nezadovoljan rezultatima vlade.

"Građani neće trpeti zbog ove odluke ali ne možemo trpeti da imamo vladu koja nema podršku parlamenta. Zato je najvažnije da se otvori novi politički proces i pozivamo sve partnere iz većine da se izjasne o našem predlogu. Pružili smo ruku i oko rekonstrukcije i danas je pružamo ka ljudima iz većine", naveo je Mandić.

Istakao je da će sve predloge koji u međuvremenu budu stizali u parlament, smatrati neligitimnim.

Mandić je rekao i danas neće odgovarati na pitanja novinara, jer im je važno da se prenese poruka koji su imali da saopšte.

SNP podržala inicijativu DF o formiranju nove vlade

Predsednik Socijalističke narodne partije, članice pobedničke izborne koalicije Za budućnost Crne Gore, Vladimir Joković, izjavio je danas da ta stranka podržava inicijativu Demokratskog Fronta, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije za izbor nove vlade.

"Poštujemo koalicione dogovore i po dogovoru prvo mesto na listi ZBCG je pripalo DF-u i oni su odredili Zdravka Krivokapića. DF, tačnije Milan Knežević, predložio je ispred naše koalicije Zdravka Krivokapića kao premijera i Aleksu Bečića kao predsednika Skupštine. U DF-u su danas nezadovoljni radom ove vlade, kao što smo i mi, što nas dovodi do toga da i mi podržavamo izbor nove vlade umesto rekonstrukcije”, rekao je Joković za podgorički portal Borba.

On je rekao da je rekonstrukcija izgubila smisao zbog odugovlačenja.

"Mi u SNP-u verujemo da je bolje raditi na izboru nove vlade nego ovako pregovarati do beskraja”.

Joković je kritikovao aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, te podsetio da je crnogorski premijer u februrau predložio tri nova potpredsednička mesta i da od toga nije bilo ništa.

Takođe je, dodao je, tokom priče o rekonstrukciji, predložio proširenje na 16 ministarstava i ponovo ponudio ista potpredsednička mesta.

Ni od toga, kaže, nije bilo ništa.

"Shodno situaciji, mora se izabrati nova vlada. Na konstituentima parlamentarne većine je da se dogovori o formiranju nove vlade, za šta se SNP i ranije zalagao.” zaključio je Joković.

Komentari (0)

Evropa