Region

Krivokapić obavio prvu rundu razgovora o rekonstrukciji vlade Crne Gore: Staviti moratorijum na sve nesporazume

Komentari

Autor: RTCG, Tanjug, Euronews Srbija

02/10/2021

-

18:50

Krivokapić obavio prvu rundu razgovora o rekonstrukciji vlade Crne Gore: Staviti moratorijum na sve nesporazume
Krivokapić obavio prvu rundu razgovora o rekonstrukciji vlade Crne Gore: Staviti moratorijum na sve nesporazume - Copyright AP/Risto Božović

veličina teksta

Aa Aa

Učesnici razgovora o rekonstrukciji Vlade Crne Gore izrazili su spremnost da se stavi moratorijum na sve dosadašnje nesporazume i pitanja koja bi mogla opterećivati funkcionalnost rada Vlade i parlamentarne većine, saopšteno je iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića.

Kako se navodi, sagovornici su ocenili da pokrenuti dijalog treba da ojača saradnju zakonodavne i izvršne vlasti.

Krivokapić je, precizira se, obavio prvi krug razgovora pojedinačno, sa svim predstavnicima partija parlamentarne većine, na osnovu postignutog sporazuma dva najjača politička subjekta, kojim je pokrenuta inicijativa za unapređenje rada Vlade, prenosi RTCG.

"U razgovorima je iskazan visok nivo spremnosti i saglasnosti da se bez uslovljavanja, putem razmene mišljenja i konstruktivnog dijaloga, uz poštovanje potpisanog sporazuma tri lidera koalicionih lista od 8. septembra 2020. godine, pronađe najbolji model unapređenja rada Vlade i odnosa između Vlade i parlamentarne većine", navode u saopštenju.

Svi učesnici razgovora su istakli da bi Vlada, ojačana kontinuiranom jedinstvenom podrškom parlamentarne većine, oročena na puni mandat do 2024. godine, prevashodno imala za cilj vladavinu prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, unapređenje životnog standarda, kao i ubrzane reforme na putu ka članstvu u EU.

"U najkraćem roku, Vlada će pokrenuti inicijativu za novi krug razgovora kojim će se ustanoviti osnovni principi modela unapređenja rada Vlade i parlamentarne većine", zaključuje se u saopštenju.

Krivokapić i poslanici vladajuće parlamentarne većine podržavaju rekonstrukciju Vlade

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i 38 poslanika vladajuće parlamentarne većine podržavaju rekonstrukciju Vlade, rekao je danas poslanik Demokratske Crne Gore, Boris Bogdanović.

Bogdanović se obratio nakon razgovora sa premijerom Krivokapićem i rekao da se na sastanku nije bilo reči o pozicijama u Vladi, te da oni čekaju da premijer saopšti viđenje rekonstruisane Vlade, prenosi RTCG.

"Još nismo došli do te faze. Očekujemo da ćemo u nastavku pregovaračkog procesa o tome razgovarati”, kazao je Bogdanović novinarima.

On je kazao da su Demokrate poručile Krivokapiću da "nisu zaljubljene ni u jednu funkciju", ali da su spremni da predlože kandidate, tamo gde "procene da je potrebno".

URA: Rekonstrukcija po postojećem modelu

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je uoči pregovora rekao da bi priču o foteljama trebalo ostaviti za drugu priliku, te da je rekonstrukcija vlade moguća samo na ekspertsko-nestranačkom modelu na kome već postoji.

Potpredsednik vlade i lider Građanskog pokreta URA izjavio je da su stavovi tog pokreta po pitanju eventualne rekonstrukcije Vlade jasni i precizni, što će i ponoviti na na današnjem sastanku.

Krivokapić je razgovore o rekonstrukciji Vlade počeo u petak, kada se sastao sa predstavnicima dela parlamentarne većine iz Nove srpske demokratije (NSD), Demokratske narodne partije (DNP), Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije (SNP), Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

Razgovori premijera o rekonstrukciji Vlade dolaze nakon predloga Demokratskog fronta i Demokrata Crne Gore koji je predvideo promene u broju ministarstava i potpredsednika, kao i to da bi potpredsednici mogli da budu i ministri.

Predlog su članovi parlamentarne većine izneli nakon višemesečne krize vlasti, koja je kulminirala događajima na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita Joanikija.

Kako je objavila RTCG, tokom sastanka su se čuli predlozi da se rekonstrukcija obavi pre usvajanja budžeta, ali i da mesto potpredsednika Vlade za demokratsku tranziciju, koje bi objedinilo sektor bezbednosti, tužilački i pravosudni, pripadne lideru PzP-a Nebojši Medojeviću.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

Šta su rekli lideri partija nakon sastanka u petak?

Lider DNP Milan Knežević rekao je da način na koji Vlada trenutno funkcioniše nije održiv i da je potrebno pronaći rešenje za izlazak iz te situacije, i poručio da ne treba isključiti ni vanredne izbore, prenela je RTCG.

"Ja sam saopštio da su, ukoliko nema dogovora, rešenje i izbori posredstvom međunarodne zajednice i ne vidim tu ništa dramatično i apokaliptično", kazao je Knežević novinarima nakon sastanka sa Krivokapićem.

Lider NSD Andrija Mandić, sa druge strane, kaže da je Crnoj Gori potrebna stabilna i jaka Vlada koja će se obračunati sa organizovanim kriminalom i čiji će prioritet biti popravljanje ekonomske situacije.

Predsednik SNP Vladimir Joković kazao je da rekonstrukciju treba dogovoriti pre usvajanja budžeta. On je naveo da nisu razgovarali o izgledu rekonstruisane Vlade, navodeći da bi prvo trebalo da se dogovore da li su za rekonstrukciju.

Pokret za promjene ponudio je da mesto potpredsednika Vlade za demokratsku tranziciju, koje bi objedinilo sektor bezbednosti, tužilački i pravosudni, pripadne lideru te partije Nebojši Medojeviću, rekao je potpredsednik Pokreta Branko Radulović i istakao da Vlada mora da bude jaka, funkcionalna i reformska.

Ujedinjena Crna Gora nema ništa protiv toga da se proširi vladajuća koalicija i da manjine uđu u Vladu, kazao je lider te partije Goran Danilović i istakao da su izbori uvek opcija, ali da njima ne treba pretiti, dok je predsednik Radničke partije Maksim Vučinić kazao da su vanredni parlamentarni izbori poslednja mogućnost i nešto što bi "Crnu Goru povelo u novu nestabilnost".

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić kazao je da je ta partija za rekonstrukciju Vlade i unapređenje određenih resora i pozvao kolege da krenu u dogovor oko Tužilačkog saveta.

Krivokapić: Neće biti vanrednih izbora

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je, pre početka konsultacija sa strankama, da će prilikom rekonstrukcije vlade kandidate za nove ministre predložiti predsednik Vlade, nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosilaca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Krivokapić je naveo da rekonstrukcija Vlade na prethodno definisanim osnovama podrazumeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati pre redovnog roka, odnosno 2024. godine.

Predsednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

profimedia

 

Vlada će imati tri potpredsednika, pri čemu će aktuelni potpredsednik biti prvi potpredsednik Vlade, a svi potpredsednici ujedno i resorni ministri.

Predlaganje potpredsednika je autonomno pravo predsednika Vlade.

Krivokapić je najavio i da će resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta funkcionalnosti biti podeljeni saglasno dogovoru predsednika Vlade i parlamentarne većine.

Opozicija za nove izbore

Dok vladajuće stranke pokušavaju da se dogovore o rekonsturkciji vlade, opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) ostaje pri stavu da su za rešenje krize vlasti neophodni vanredni parlamentarni izbori.

"Izlaz iz nezapamćene krize je formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora na kojima bismo odbranili sve one vrednosti koje su osnov savremene Crne Gore", navodi se u saopštenju DPS-a.

Kako su istakli, dešavanja u Crnoj Gori odavno su prerasla političke razlike ili partijske interese, pa cene potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi, svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji deli vrednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore, prenela je RTCG.

Kulminacija krize nakon dešavanja na Cetinju

Kriza aktuelne vlasti, zbog koje se ovih dana pregovara o rekonstrukciji Krivokapićevog kabineta, počela je danom formiranja ekspertske vlade, protiv koje je bio Demokratski front.

Do kulminacije krize došlo je odlaskom poslanika tog političkog saveza iz Skupštine nakon smene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Dalji problemi za crnogorsku vladu došli su nakon je najjača stranka vladajuće većine Demokratski front, tražila smenu ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina od premijera Zdravka Krivokapića.

E-Stock/Petar Jovanović

 

Tome su doprineli događaji uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 5. septembra. Tenzije su rasle do tog dana, kada su se na Cetinju dogodili neredi i demonstracije protiv tog događaja.

Neposredno nakon tih događaja, savet za građansku kontrolu rada policije saopštio je da je nesporno utvrdio da su određene povrede građana uzrokovane dejstvom gumenih metaka, a Tužilaštvo ispituje  postupanje i policije i građana.

Povodom postupanja pripadnika Uprave policije, bezbednosnog sektora i odbrane na Cetinju, 4. i 5. septembra, pred Odborom za bezbednost i odbranu saslušan je potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazovića, biće saslušani i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministarka odbrane Olivere Injac, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić i v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Miodrag Bešović.

 

Komentari (0)

Evropa