Region

Dodik posle sastanka s Erdoganom: Pretnja silom ne rešava nijedan problem

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

19:07

Dodik posle sastanka s Erdoganom: Pretnja silom ne rešava nijedan problem
Milorad Dodik i Redžep Tajip Erdogan - Copyright tccb.gov.tr

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjem sastanku srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom istaknuto je da pretnja silom ne može rešiti nijedan problem.

Dodik je nakon sastanka u izjavi za Radio Republike Srpske, istakao da su se složili da mir nema alternativu.

"Pretnja silom ne može da reši nijedan problem. Drugi su nametnuli tu temu. Erdogan je upoznat sa situacijom u BiH i ovo je bila prilika da mu se to predoči sa našeg stanovišta. Tražimo razumevanje za političke procese", rekao je Dodik za Radio Srpske.

Dodik je rekao da je potrebno uspostaviti dijalog o svim otvorenim pitanjima, prenosi RTRS.

"Dobra volja Vučića, Erdogana i Milanovića može da bude od koristi, ali o tome treba da se slože i svi drugi", kazao je Dodik.

On je ponovio da su spekulanti nametnuli priču o sukobu.

"Radi se o strategiji Sarajeva da se otvaraju pitanja koja njima odgovaraju, a ona koja odgovaraju Hrvatima i Srbima se zatvaraju. Preneo sam mu poruku da je za nas visoki predstavnik nelegalan, što je važno jer je Turska članica PIK-a. Moramo svi raditi na isključivanju sukoba, svako ko može biti prijatelj treba da bude uključen", rekao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na pretnje sankcijama koje je danas izneo američki izaslanik Gabrijel Eskobar, dodajući da juče o tome nije bilo reči. Naprotiv, kako kaže, zaklinjao se da sankcije nisu mehanizam koji bi upotrebljavao.

"Verovatno je to ohrabrivanje drugih, politike koju on predstavlja. Ako misli da su priče o sankcijama rešenje neka ih upotrebljava", poručio je.

Ponovio je da sankcije neće dati efekte, te da ta vrsta arogancije neće proći.

"Nećemo dozvoliti da namm neko nameće sankcije, prefiks "genocidni", da nam otima šume, da radi protiv interesa RS. Naše je ustavno pravo da se borimo za takve stvari. U BiH iznad volje SAD je naše ustavno pravo. Nadležnosti želimo da vratimo na upravljanje RS i to ćemo učiniti, bio Eskobar za to ili ne", poručio je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa