Fokus

Erdogan: Idem u Srbiju ili ću pozvati Vučića u Tursku

Komentari

Autor: Hurijet / Tanjug

08/11/2021

-

14:12

Erdogan: Idem u Srbiju ili ću pozvati Vučića u Tursku
Erdogan: Idem u Srbiju ili ću pozvati Vučića u Tursku - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da očekuje da će uskoro boraviti u jednodnevnoj poseti Srbiji ili će pozvati predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Tursku.Istakao je da je tokom njegove avgustovske posete Sarajevu srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik ponudio posredovanje u razgovorima više aktera.

"Ne želimo da se Bosna i Hercegovina pretvori u područje uticaja, obračuna. Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rešavanje problema", rekao je Erdogan u razgovoru sa predstavnicima BiH dijaspore u Turskoj, preneo je turski portal Hurijet, a prenosi sarajevski Klix.

Predstavnicima organizacija oko kojih su okupljeni građani poreklom iz Bosne i Hercegovine, Erdogan je ukazao na to da je Turska spremna da posreduje u ovim razgovorima. Prema njegovim rečima, posredovaće ako su na to spremna i preostala dva člana Predsedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Kako je ranije danas najavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sutra će se u Turskoj sastati sa predsednikom Erdoganom. Dodik je na konferenciji za novinare posle razgovora sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom podsetio na inicijativu o zajedničkom razgovoru predstavnika tri naroda u BiH sa šefovima država Turske, Srbije i Hrvatske, ali je dodao da na to ne pristaje bošnjački lider Bakir Izetbegović.

Erdogan je podsetio da je nedavno razgovarao u Istanbulu sa Izetbegovićem na temu rešenja problema u BiH, a očekuje, kazao je da će narednih dana razgovarati sa Dodikom, Komšićem i Džaferovićem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet