Region

Džaferović u Briselu tražio veća ovlašćenja za visokog predstavnika Šmita

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

16:47

Džaferović u Briselu tražio veća ovlašćenja za visokog predstavnika Šmita
Džaferović u Briselu tražio veća ovlašćenja za visokog predstavnika Šmita - Copyright EPA/ Malton Dibra

veličina teksta

Aa Aa

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je u razgovoru sa poslanicima grupe Zelenih i članovima Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Tineke Strikom i Romeom Francom, tražio veću podršku Evropske unije Kancelariji visokog predstavnika Kristijanu Šmitu kao i mehanizme sankcionisanja aktera koji, kako je rekao, potkopavaju ustavni poredak.

Kako je preneo sarajevski portal Klix, Džaferović je rekao da je BiH, uz podršku međunarodne zajednice, napravila ogroman napredak u proteklih 26 godina te da je taj napredak ugrožen unilateralnim akcijama vlasti entiteta Republike Srpske.

Džaferović tvrdi da je, kako je rekao, napad Milorada Dodika i vlasti Republike Srpske na državu i njene institucije - napad na temelje mira.

Portal prenosi da su u fokusu razgovora bile Dodikove najave da će, kako se navodi, "napasti kasarne Oružanih snaga te protivpravnom silom pokušati da spreči državne institucije da deluju na teritoriji entiteta Republike Srpske".

Navodi se da je Džaferović kazao "da Evropska unija treba pružiti punu podršku Kancelariji visokog predstavnika, kao i mehanizme sankcionisanja aktera koji potkopavaju ustavni poredak".

On je, dodaje se, kazao da je bolje zaustaviti jednog političara nego dopustiti mu da uvuče celu državu u destabilizaciju i konflikte.

Navodi se i da je razgovarano o situaciji u regionu i da je istaknuto da "situacija u Bosni i Hercegovini nije izolovan problem, već predmet negativnih uticaja i mešanja iz susednih država".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa