Region

Premijer BiH sazvao u ponoć hitan sastanak zbog štrajka rudara

Komentari

Autor: Tanjug

23/11/2021

-

23:37

Premijer BiH sazvao u ponoć hitan sastanak zbog štrajka rudara
Premijer BiH sazvao u ponoć hitan sastanak zbog štrajka rudara - Copyright Tanjug AP/Foto FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sazvao je u ponoć hitan sastanak ministara i drugih zainteresovanih strana zbog protesta rudara.

Na sastanak su pozvani ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, kao i svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih sedam rudnika, kao i predstavnici sindikata.

Novalić, čija je vlada u tehničkom mandatu, boravio je u poseti Nemačkoj, ali Klix.ba prenosi da će se večeras vratiti u BiH i da će i 23.30 sleteti na Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Rudari protestuju ispred zgrade Vlade BiH, a imaju devet zahteva, koji između ostalog, podrazumevaju smenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora koji su učestvovali u utvrđivanju minimalne zarade od 1.000 KM.

Rudari traže i povezivanje radnog staža, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja, potpuno poštovanje kolektivnog ugovora i spremaju se da provedu celu noć na ulici i platou ispred zgrade Vlade FBiH, a organizatori su za sutra najavili još brojnije okupljanje.

Komentari (0)

Evropa