Region

Rot: Izborni zakon u BiH treba da bude inkluzivan, očekujem postizanje kompromisa

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

09:41

Rot: Izborni zakon u BiH treba da bude inkluzivan, očekujem postizanje kompromisa
Mihael Rot - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za Evropu u okviru Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot poručio je da očekuje postizanje kompromisa u Bosni i Hercegovini oko izbornog zakona koji po njemu treba da bude inkluzivan.

Drugog dana posete BiH nemački diplomata komentarisao je za medije svoje viđenje problema u toj zemlji, a na pitanje da li bi Nemačka podržala sprovođenje izbora prema trenutnom izbornom zakonu ukoliko ne dođe do dogovora izjavio je da on ipak očekuje postizanje kompromisa.

"Usko sarađujemo sa SAD, naša ekspertiza stoji na raspolaganju i u svim našim razgovorima koje smo vodili ovih dana, u prvom planu je zahtev za temeljnu reformu izbornog zakona", saopštio je Rot, prenosi Kliks.

Naglasio je i da je poslednja reforma Izbornog zakona u Nemačkoj bila veoma bolna i kontroverzna.

"Ovo nije mačiji kašalj, ako se svako zacementira iza svojih pozicija, ne pokaže želju za kompromisom neće biti ništa od toga. Ja ne želim da razgovaramo o neuspehu i ono što je moja želja je da se nadamo da će u dogledno vreme doći do kompromisa", poručio je nemački diplomata.

On je rekao da je potreban izborni zakon koji će biti inkluzivan i u kojem će se građani identifikovati s državljanstvom, a u kojem neće biti bitna etnička pripadnost, vera i slično.

Rot je mišljenja da to ne bi urušilo federalizam države, što je uređenje BiH koje on podrazumeva i u budućnosti.

"Zar moze biti presudno jesi li Srbin, Bošnjak, Hrvat ili musliman, pravoslavac ili katolik, svi ste vi jednako vredni. Živite svoju tradiciju, ali u suživotu", istakao je Rot.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa