Region

Zaharova: Izjava Zapada o BiH otvoreno mešanje u poslove jedne zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

09/12/2021

-

16:24

Zaharova: Izjava Zapada o BiH otvoreno mešanje u poslove jedne zemlje
Zaharova: Izjava Zapada o BiH otvoreno mešanje u poslove jedne zemlje - Copyright EPA/ MAXIM SHIPENKOV

veličina teksta

Aa Aa

Izjava usvojena nakon sednice Upravnog odbora Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini održane od 7. do 8. decembra ne doprinosi rešavanju i predstavlja primer otvorenog mešanja u suverene poslove te zemlje, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je napomenula da je sastanak političkih direktora zemalja-članica upravnog odbora protekao bez učešća Rusije, preneo je Sputnjik.

Podstimo, politički direktori Upravnog odbora Veća za implementaciju mira u BiH (PIC) pozvao je sve strane u ovoj državi da u potpunosti poštuju Opšti okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika i poručio da entiteti nemaju pravo na otcepljenje.

"Kategorički smo odbili da se pridružimo završnoj izjavi sarajevskog sastanka koji su 8. decembra usvojile naše kolege u odboru", istakla je ona.

Ovaj dokument smatramo primerom apsolutno otvorenog mešanja u poslove jedne suverene države, unutrašnjeg života ove zemlje, primerom grubog iskrivljavanja stvarnog stanja stvari i još jednim pokušajem nametanja svojih interesa narodima BiH, navela je Zaharova.

"Uvereni smo da ovakve izjave samo pogoršavaju političku krizu u Bosni i Hercegovini izazvanu spolja i nikako ne doprinose uspostavljanju međunacionalnog dijaloga, međusobnog razumevanja i formiranja zajedničke agende u ovoj državi", naglasila je ona.

"Šmit ne može da predsedava PIC-om"

Zaharova je podsetila da je Moskva više puta ukazivala partnerima u upravnom odboru da privatno lice, državljanin Nemačke Kristijan Šmit, ne može da predsedava događajima odbora.

"Ovo ozbiljno podriva status i ulogu međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Nažalost, nisu nas slušali", dodala je ona.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije je napomenula da Moskva ne gubi nadu da će se Upravni odbor Saveta za implementaciju mirovnog sporazuma o BiH ipak vratiti na konsenzusni format rada.

"S tim u vezi, zadržavamo punopravno članstvo u njemu", dodala je ona.

Ambasadori zemalja Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira za BiH 27. maja su odlučili da za novog visokog predstavnika u BiH imenuju Kristijana Šmita, naveo je Sputnjik.

Rusija se, kao članica odbora, usprotivila takvoj odluci. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa