Region

Upravni odbor Veća za implementaciju mira: Entiteti BiH nemaju pravo na otcepljenje

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2021

-

15:46

Upravni odbor Veća za implementaciju mira: Entiteti BiH nemaju pravo na otcepljenje
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Politički direktori Upravnog odbora Veća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIC) pozvao je sve strane u ovoj državi da u potpunosti poštuju Opšti okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika i poručio da entiteti nemaju pravo na otcepljenje.

Upravni odbor PIC-a je posle dvodnevnog sastanka saopštio, između ostalog, da osuđuje radnje koje je, kako navode, preduzela vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, a koje ozbiljno podrivaju Dejtonski okvir i narušavaju stabilnost u BiH i regionu.

Takođe, upozorava se da usvajanje Zakona o neprimenjivanju Odluke visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja kršenje kako Aneksa 4 tako i Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

U vezi sa najavom mera jednostranog povlačenja Republike Srpske iz sporazuma o prenosu nadležnosti na državu, između ostalog u oblastima odbrane, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, Upravni odbor PIC-a naglašava da ne može biti jednostranog povlačenja i deli zabrinutost koju su izrazili MMF i Svetska banka o ozbiljnim posledicama koje takvi potezi imaju po budžete organa vlasti, pristup sredstvima, te međunarodne projekte pomoći.

Upravni odbor PIC-a poziva sve lidere da grade atmosferu međusobnog poverenja te da se uključe u dijalog, između ostalog i tako što će odmah prestati sa retorikom podela i eskalacija te destabilizirajućim političkim aktivnostima ili odlukama, što izaziva uznemirenost među građanima i podriva mir i stabilnost u zemlji i u celoj regiji.

Oni su pozvali sve izabrane i imenovane predstavnike iz Republike Srpske da se vrate u institucije na državnom nivou bez daljeg odlaganja i angažuju na reformama koje su neophodne za napredak Bosne i Hercegovine, između ostalog i na njenom evroatlantskom putu.

Pozvali su političke lidere da iskorene korupciju koja, kako navode, ozbiljno ugrožava institucije, sprečava razvoj i podstiče odlazak ljudi iz BiH, posebno mladih, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u BiH.

Preporuka za vas

Dodik pokrenuo inicijativu o neprihvatanju Inckovog zakona

Komentari (0)

Evropa