Region

Novo istraživanje otkriva kome najviše, a kome najmanje veruju građani Crne Gore

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

12:53

Novo istraživanje otkriva kome najviše, a kome najmanje veruju građani Crne Gore
Novo istraživanje otkriva kome najviše, a kome najmanje veruju građani Crne Gore - Copyright E-Stock/Petar Jovanović/Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je institucija u koju građani Crne Gore najviše imaju poverenja (47,3), a najmanje nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi - 10,1 odsto. Po poverenju sledi sistem obrazovanja sa 47,2 odsto, a na trećem nestu je zdravstveni sistem sa 45,9 odsto, pokazalo je istraživanje CEDEM-a.

Građani najmanje veruju tužilaštvu (21,8 odsto), političkim partijama (13,9 odsto) i nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) - 10,1 odsto. Građani imaju podeljena mišljenja kad je u pitanju efikasnost suzbijanja pandemije koronavirusa. Tako 25,3 odsto ispitanika smatra da to nadležni čine uglavnom dobro, nasuprot 22 odsto njih koji smatra da to čine uglavnom loše.

Da se veoma dobro bore protiv pandemije smatra 7,8 odsto ispitanika, nasuprot 17,1 odsto njih koji smatra da to čine veoma loše. Da Crna Gora ide pogrešnim putem smatra 46,8 odsto ispitanika, dok svaki četvrti ispitanik (njih 24,6 odsto) veruje da je Crna Gora na pravom putu.

Učinkom vlade premijera Zdravka Krivokapića veoma nezadovoljan je svaki treći ispitanik (33,1), dok je uglavnom nezadovoljan skoro svaki peti (21,1). Veoma ili uglavnom zadovoljno je 23,3 odsto ispitanika. Evropske integracije Crne Gore podržava 71 odsto ispitanika, dok članstvo u NATO podržava 46 odsto ispitanika, za razliku od njih 31 odsto koji su protiv.

Kad je reč o popisu stanovništva, da se sprovodi u ovom momentu, 44,7 odsto ispitanika bi se izjasnilo da su Crnogorci, 33 odsto Srbi, 7,9 odsto Bošnjaci, 4,6 odsto Albanci, a 5,1 odsto muslimani. U poređenju s istraživanjem iz juna 2020, broj građana koji bi se izjasnio da su Srbi porastao je za oko dva procenta, preneo je portal RTCG.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa