Region

Dodik: BiH ne može biti "centralizovana bošnjačka zemlja"

Komentari

Autor: Tanjug

16/12/2021

-

21:11

Dodik: BiH ne može biti "centralizovana bošnjačka zemlja"
Dodik: BiH ne može biti "centralizovana bošnjačka zemlja" - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da Bošnjaci, ako žele  BiH, moraju da razgovaraju sa Srbima i Hrvatima, jer BiH ne može biti centralizovana bošnjačka zemlja, već zemlja zasnovana na ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda.

"Sve naše politike smo jasno definisali, one se neće promeniti, sva ta arogantna sila koja ide s druge strane ne pomaže, nego odmaže - poručio je Dodik, prenosi RTRS.

On je rekao da stranci održavaju BiH kao koloniju već 25 godina, te kako nije tačno da je sada najveća kriza jer je ova zemlja stalno u krizi.

Poručio je da Republika Srpska nema nameru da odustane od svojih interesa i ciljeva.

Kada je reč o zahtevima hrvatskog naroda za adekvatno predstavljanje, Dodik je rekao da će bošnjačka politička elita na kraju biti ta koja je kriva zato što nije uvažila ove legitimne zahteve i jer nije i neće da poštuje Ustav BiH već se arogantno i ignorantski odnosi prema svim primedbama.

Dodao je da je sva obaveštajna struktura usmerena da prati političke predstavnike Srba i Hrvata i da ih pakuje u neke pravosudne procese, a od nas se očekuje da idemo vezanih očiju.

Dodik je istakao da se u BiH mora uspostaviti vojna struktura u kojoj niko ne može da dominira već da sva tri naroda budu jednako zastupljena i kada je reč o vojničkom sastavu i u pogledu komande.

"Sada imamo situaciju da značajan procenat Hrvata ne želi da ide i ne može da popuni kvote koje pripadaju Hrvatima, Srbi isto tako. Doći ćemo u poziciju da će neko u nekom trenutku isforsirati da to popune Bošnjaci, što nije dobro", rekao je on.

Govoreći o pretnji sankcijama, Dodik je poručio da sankcije ne rešavaju problem i da je on izabran u ime Srba i Republike Srpske da zastupa njene interese, što će nastaviti da radi.

Osvrnuvši se na američke sankcije, Dodik je rekao da ne zna zbog čega toliko žele da razgovaraju sa njim, podsetivši na veoma česte susrete u poslednje vreme.

"U Bajdenovoj administraciji je mnogo ljudi koji su napravili karijere na BiH i oni sada hoće ponovo da reafirmišu isto što nije uspelo 25 godina i onda traže krivca, a oni su jedini krivi", rekao je Dodik i dodao da su oni krivci što BiH nikada nije profunkcionisala, kao i da se "traži odgovor na pitanje od milion dolara" na pitanje da li to rade namerno ili slučajno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa