Region

Dodik: "BiH je kao nasilan brak"

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2022

-

09:57

Dodik: "BiH je kao nasilan brak"
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uveren je da će Republika Srpska jednog dana biti nezavisna država i da će imati federalni ili konfederalni status sa Srbijom, a komentarušići pojačanje sankcija SAD kaže da "Amerikanci podržavaju muslimane i žele da satru Srpsku".

Dodik u intervjuu za "Večernje novosti" navodi da bi konfederacija ili federacija Srbije i Srpske bila doprinos stabilizaciji i miru na ovim prostorima.

"Zašto mi Srbi ne bismo imali pravo na to? Svi su smeli da se odvoje od Srba i da razbiju Jugoslaviju, a Srbi nemaju pravo da se odvoje od muslimana u BiH i treba da trpe da ih tlače i pokušavaju da im unište identitet i Srpsku. Ovo je kao nasilan brak", naglašava Dodik.

Navodeći da se stalno poziva na neko pomirenje, Dodik pita kako je moguće pomiriti narode koji nikada nisu bili na istoj strani istorije.

Srpskom članu Predsedništva BiH Amerika je pre nekoliko dana pojačala sankcije, a Dodik kaže da je to učinjeno iz dva razloga - da bi ga "sprečili da izađe na nove izbore i pobedi", ali i da bi "obeshrabrili svakoga drugog ko bi pokušao da uradi nešto slično onome što on čini".

"Ništa se nije desilo, a oni već uvode sankcije. To je strah, a ne racionalan politički pristup. Njihov strah će meni naneti mnogo problema, ali šta da radimo", naveo je on.

Na pitanje kako će se boriti sa sankcijama, Dodik ističe da jedino nije spreman da dozvoli da Republika Srpska bude pod sankcijama, a da je on lično spreman na svaku žrtvu za Srpsku, šta god to značilo.

Uveren je da je sve što čini za trenutni i dugoročni interes naroda.

"Izabran sam da se borim upravo za poziciju Srpske i srpskog naroda i procenjujem da su oni hteli da devastiraju RS potpuno nervozni i spremni da učine to na brz i efikasan način, po sistemu da se ''Amerika mora vratiti ovde da završi nedovršen posao''. Ja to ne smem da dozvolim", kaže srpski član Predsedništva BiH.

Ističe da se ne sme dozvoliti devastiranje Srpske jer, kako kaže, ako ih sada "skrše" nikada više neće imati šansu da bilo šta urade.

Dodajući da je to što je opozicija napustila projekat jačanja ustavne pozicije RS veći problem od sankcija i najava Eskobara, Dodik naglašava da je u Srpskoj neophodno jedinstvo.

"Ali, ako toga i nema, imamo većinsku moć u Srpskoj i to je veoma važno u demokratskom svetu", dodaje.

Komentarišući "priče sa Zapada da je on glavni krivac što BiH ne napreduje", Dodik kaže da ne veruje u tu zemlju.

"BiH je neodrživa i nema unutrašnje volje da postoji. Da su muslimani ozbiljna nacija u konstitutivnom i suverenističkom smislu kao što se predstavljaju da žele BiH, onda bi oni trebalo povedu pokret oslobođenja od stranaca", ističe on.

Prema njegovim rečima, svi u Srpskoj su zagledani u Srbiju i ponosni su na saradnju koju imaju, posebno u poslednje vreme sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Interakcija je jasna i ja sam zahvalan svima, a pogotovu Vučiću na razumevanju i podršci. Znam da je izložen mnogim problemima na međunarodnom planu. Stekao se utisak da je Dodik veliki namćor kome on može nešto definisati. Moram da kažem da Vučić meni nikada nije rekao da nešto moram uraditi i mislim da i on zna da je to nemoguće", naglašava Dodik.

Komentarišući susret sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, Dodik kaže da velike sile samo periferno poznaju situaciju, ali da je kod Rusa primetio veliko poznavanje detalja, pa i kod samog Putina.

Navodi da Putin kaže da je Rusija za poštovanje međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma i da znaju da je oskrnavljen, kao i da će podržati svaku borbu i politički proces u okviru tog sporazuma.

Takođe, Dodik kaže i da mu je Putin rekao da je Rusija za teritorijalni integritet BiH.

"To je to. Oni neće dalje. To nama i odgovara, jer želimo da se obračunamo sa dekadencijom i kršenjem Dejtonskog sporazuma", navodi Dodik.

Odgovarajući na pitanje koje su to greške koje nijedna generacija u Srpskoj ne bi smela da ponovi, Dodik kaže da smatra da nije bilo suštinskih i strateških grešaka i dodaje da jedina greška po njegovom mišljenju je bila što generacije koje su bile na čelu Srbije i Srpske nisu priznale nezavisnu Republiku Srpsku razgraničenu sa drugima.

Na pitanje da li je realno da se održi sastanak svih regionalnih lidera kako bi se izgladila situacija u BiH, Dodik kaže da je to teško.

"Nema šanse. Ovde je problem istorija. Sve što se pokušava, radi se zato što se mora", ističe.

Prema njegovim rečima, BiH je mogla opstati u okviru Jugoslavije, kao republika ili entitet.

"Pošto su muslimani srušili Jugoslaviju, srušili su i mogućnost da BiH živi. Po kom principu smatraju da oni treba da izađu iz Jugoslavije, a da mi nemamo pravo da izađemo iz BiH? To je načelno pitanje", zaključuje Dodik.

Komentari (0)

Evropa