Region

Pupovac: Ne žalim što sam prisustvovao obeležavanju Dana Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

13/01/2022

-

13:51

Pupovac: Ne žalim što sam prisustvovao obeležavanju Dana Republike Srpske
Pupovac: Ne žalim što sam prisustvovao obeležavanju Dana Republike Srpske - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon niza kritika na račun predsednika Srpskog nacionalnog veća (SNV), zbog prisustva na obeležavanju Dana Republike Srpske prošlog vikenda, Milorad Pupovac poručio je danas da ne žali što je bio u Banjaluci, jer, kako ističe, ničega u njegovim namerama nije bilo zbog čega bi trebalo da žali.

Pupovac je novinarima u Vukovaru rekao da njegovo prisustvo u Banjaluci nije imalo politički karakter niti, kako je naveo, karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebalo da bude ustrojena BiH.

"Moje prisustvo kao predsednika SNV-a je pre svega bilo povezano sa saradnjom s institucijama Republike Srpske", rekao je Pupovac i istakao da ne vidi razlog za žaljenje zbog toga.

Razlog za žaljenje, kaže vidim u tome što neki ljudi vide problem u saradnji sa institucijama jednog entiteta BiH. Pupovac je u Vukovaru prisustvovao godišnjici Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema i međunarodnog priznanja Hrvatske, gde je održana zajednička sednica SNV-a i Zajedničkog veća opština Vukovar.

"Ova mirna reintegracija bi trebalo da bude dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj meri nemaju”, kaže Pupovac i dodaje da će saradnja sa institucijama Srpske biti nastavljena kada je reč o humanitarnim pitanjima.

"BiH treba da bude zemlja mira"

"U BiH se vode rasprave o tome šta je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira", poručuje Pupovac.

Sva tri naroda u BiH, ističe, treba da dođu do boljih odnosa međusobnim razumevanjem.

"Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori", naveo je Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom saboru.

Rekao je i da on nije u sporu, a da ako neko smatra da jeste, mora to i da dokaže.

"Ako smatrate da sam ja čovek koji će dezintegrisati BiH više nego što je ona dezintegrisana, onda mi to morate dokazati", rekao je Pupovac.

Napomenuvši da nije čovek ružnih reči i da pazi kako komunicira, Pupovac je istakao da nikada nije imao problem sa priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, požev od Hrvatske. Upitao otkud to da je baš u Hrvatskoj toliki interes za njegov odlazak u Banjaluku , uz podsećanje da više nije državni predstavnik Hrvatske.

U Banjaluci je zahvalio onima koji su iz svojih siromašnih resursa izdvojili da bi pomogli, kako je rekao, još siromašnijima. Na pitanje da li je tamo bila huškačka retorika, Pupovac kaže kako ima "poprilično istančan sluh za jezik".

"Nemojte mi u usta stavljati reči koje vi mislite da bi ja trebalo da kažem. Možda bih ja rekao i goru reč od tih, ali nije pristojno da mi to radite. Svestan sam da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH", kaže Pupovac.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa