Region

Cvijanović: Protestne note Turković su licemerje

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

17:13

Cvijanović: Protestne note Turković su licemerje
Željka Cvijanović - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je licemerno to što je ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković uputila protestne note Rusiji, Kini i Srbiji, zbog prisustva njihovih predstavnika na obeležavanju Dana Republike Srpske.

Cvijanović je u intervjuu Srni rekla da je to licemerno, jer Turkovićeva i njene stranačke kolege već godinama rade sve što mogu da se odnosi sa tim zemljama pokvare, i ne rade to samo za svoj račun.

Turković, istakla je, ne poštuje Ustav i činjenicu da ministar ne kreira spoljnopolitičke stavove, već to radi Predsedništvo BiH, a ministar ih samo provodi i ovo njeno pisanije nije jedini primer.

Cvijanović je ocenila da je Turkovićeva kao eksponent jedne politike živi dokaz razloga za neuspeh BiH.

"Svi oni znaju da za suživot treba mnogo, mnogo više nego što su oni kadri pokazati i činiti. Zato i smatram da je u njihovim rukama sudbina BiH, a silom se ne može ništa napraviti. Koliko znam, pripadnici Oružanih snaga BiH nisu bili na dužnosti, i pretpostavljam da su kao građani Republike Srpske sami odlučili kojoj manifestaciji da prisustvuju, a kojoj ne", poručila je Cvijanović.

Komentarišući jučerašnje okupljanje Bošnjaka u Briselu, Cvijanović je rekla da su ti skupovi, kao i galama iz Sarajeva u funkciji privlačenja međunarodne pažnje, te da je to oprobani recept.

Cvijanović je poručila da u BiH ima mesta za sve i to jeste dobra poruka, te da Srpska čeka da to bude pokazano u praksi.

"Jedino što smo do sada čuli ili videli od političkog Sarajeva je mržnja, prizivanje sankcija što iz OHR-a, što iz stranih zemalja, huškanje pravosuđa da se politički obračunava sa institucijama i političarima iz Republike Srpske, svojatanje BiH, privatizaciju njenih zajedničkih funkcija, kao i tešku nacionalističku radikalnu retoriku njihovih predstavnika", ukazala je Cvijanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa