Briselske vesti

EU upozorila na moguće sankcije zbog političke krize u BiH: Neprihvatljiva retorika dodatno pojačala tenzije

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2022

-

20:30

EU upozorila na moguće sankcije zbog političke krize u BiH: Neprihvatljiva retorika dodatno pojačala tenzije
EU upozorila na moguće sankcije zbog političke krize u BiH: Neprihvatljiva retorika dodatno pojačala tenzije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

EU večeras je oštro osudila, kako je navedeno, "negativnu i zapaljivu retoriku podela" koju su koristili lideri Republike Srpske tokom proslave 9. januara, ocenivši da takve aktivnosti ugrožavaju stabilnost i evropski put BiH.

Brisel je pozvao političke lidere BiH, uključujući i rukovodstvo Republike Srpske, da okončaju "neprihvatljive korake podela i u potpunosti se vrate radu državnih institucija".

U suprotom, EU upozorava na moguće sankcije.

"Neprihvatljiva retorika i akcije dodatno su pojačale tenzije među zajednicama širom zemlje i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu. To ugrožava stabilnost i prosperitet zemlje i u potpunoj je suprotnosti sa njenom perspektivom EU koja se može zasnivati samo na jedinstvenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini", navodi se u saopštenjuu portparola Evropske službe za spoljen poslove, Petera Stana.

U saopštenju se dodaje da proslave u Republici Srpskoj nisu u skladu sa Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, i podseća da je EU više puta pozivala rukovodstvo RS da se "odvoji od spornih akcija i retorike i da sporove rešava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama".

"Rukovodstvo RS treba da doprinese okončanju zabrinjavajućeg trenda mržnje i netolerancije. Ovo mora uključivati i stavljanje tačke na veličanje ratnih zločinaca i negiranje ili veličanje njihovih zločina", dodaje se u saopštenju iz EEAS.

EPA/Fehim Demir

 

U saopštenju se navodi i da EU žali zbog "podrške koju su drugi partneri dali manifestacijama koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utiču na dobrosusedske odnose".

Iz Brisela poručuju da nastavak blokade institucija BiH, nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju reformi važnih za BiH i bolji život njenog naroda.

U zaključcku, EU upozorava da, ukoliko se situacija u BiH dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa