Region

Šmit: Rukovodstva BiH i Republike Srpske da smanje političke tenzije

Komentari

Autor: Fonet

14/01/2022

-

19:02

Šmit: Rukovodstva BiH i Republike Srpske da smanje političke tenzije
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Almir Razić

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit poručio je danas da politički akteri u zemlji, posebno rukovodstvo Republike Srpske, imaju odgovornost za smanjenje trenutnih političkih tenzija.

Šmit je sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković razgovarao "o porukama država i organizacija koje predstavlja", preneo je portal klix.ba.

"Bosna i Hercegovina se suočava sa ozbiljnom krizom. Politički akteri u zemlji, posebno rukovodstvo Republike Srpske, imaju odgovornost za smanjenje trenutnih političkih tenzija" naveo je Šmit i ocenio da bi posebno trebalo "insistirati na odustajanju od pokušaja vraćanja unazad, te od drugih koraka usmerenih na podrivanje i destabilizaciju države".

"Okončanje blokade institucija na državnom i federalnom nivou, sprovođenje nulte tolerancije spram retorike koja unosi podele i mržnju, te nastavljanje aktivnosti koje su nužne za unapređenje preko potrebnih reformi koje BiH treba - ukoliko želi da se kreće putem EU integracija", su koraci koje je istakao Šmit.

Šmit je, kako se dodaje u saopštenju Kancelarije visokog predstavnika, naglasio "čvrsto opredeljenje međunarodne zajednice za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njenog puta da postane energična, demokratska i prosperitetna zemlja". 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa