Region

"Turbulentna politička situacija u Crnoj Gori": Krivokapić poručio da je predlog manjinske Vlade prevara

Komentari

Autor: RTCG, Tanjug

18/01/2022

-

16:27

"Turbulentna politička situacija u Crnoj Gori": Krivokapić poručio da je predlog manjinske Vlade prevara
Zdravko Krivokapić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

 Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da je manjinska vlada, predložena od dela parlamentarnih subjekata, prevara. 

On je kazao da maske moraju da padnu do kraja i naveo da će to biti urađeno do 1.marta, i Crna Gora će videti ko je ko i kakav je. Rešenje je da se, kako je ukazao, proširi rad vlade i poveća broj ministarstva. Založio se za vanredne izbore u maju, zajedno sa podgoričkim, kao najpoštenije rešenje, prenosi RTCG. 

"Crna Gora se nalazi u neprilici zbog isključivo političkih lidera koji ne žele da snose odgovornost a ne dozvoljavaju da stručni pojedinci preuzmu odgovornost", kazao je Krivokapić. 

On je naglasio da su ga zvali brojni članovi SNP-a, tvrdeći da su makar dvojica poslanika ove stranke protiv ovakve, kako je rekao, prevare.

Krivokapić tvrdi da ni ne razmišlja o formiranju partije, te da je ova vlada u centar interesovanja stavila građane. 

"Ne mogu da shvatim da neko kaže kako će da proba sa manjinskom vladom a ako ne prođe, onda ja ostajem do 2024.godne. Ne shvatam to", kazao je premijer. 

Kako je podvukao, on ne želi da bude deo problema, već rešenja. Naveo je da mu niko od ministara u Vladi nije otkazao saradnju. 

Premijer je rekao da je manjinska vlada iskazana sa stavovima koje su precizno iskazali Stevan Džaković, Drago Đurović i ranije Darko Pajović. 

"Mislim da je sada normalno rešenje ono koje daje rezultat. Ovo se do 1. marta ne može rešiti. Treba preraspodeliti budžet, planiran na 12 ministarstava. Zar je problem profesor koji se zalaže za reforme, ili predsednik optuživan za korupciju", naveo je Krivokapić.

Naglasio je da ne razume argumentaciju koja je juče ponuđena vezano za formiranje manjinske vlade, ističući da građani ne bi ništa dobili u smislu uštede i boljeg života. 

On je rekao da građani ne treba da brinu, i da svako rešenje koje je za njih, treba da bude podržano. 

Tvrdi kako je za očekivati da će SNP ostati veran vrednostima i zalaganjima svog osnivača, koji je odnos prema DPS odavno jasno profilisao.  

Odgovor patrijarhu Porfiriju: Spreman sam da potpišem Temeljni ugovor

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je odgovorio na pismo patrijarha srpskog Porfirija, povodom usaglašavanja Nacrta Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Pismo je, kazao je, dostavljeno Patrijaršiji.

Krivokapić je na konferenciji za novinare, povodom koncepta manjinske vlade, koju je juče predložio lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović, rekao da u tom nacrtu nema suštinski ničeg spornog i da je reč samo o nekim detaljima.

"Mi smo spremni da što pre potpišemo taj ugovor", ponovio je Krivokapić i dodao da je za njega atmosfera u vezi sa tim ugovorom pomalo začuđujuća.

Prema njegovim rečima, do te atmosfere je verovatno došlo pod uticajem određenih, kako je kazao, naručenih analitičara i istrošenih istoričara koji nameću pomisao da "ovaj premijer ne može da potpiše taj ugovor".

"Ovih dana očekujem rešenje tog problema", rekao je Krivokapić.

Smatra da je to pitanje politizovano i da ga zabrinjava da politička staiblnost ili nestabilnost može da bude razlog za nepotpisivanje Temeljnog ugovora.

 

Komentari (0)

Evropa