Region

Četiri inicijative u parlamentu koje bi mogle da "razmrse" ili dodatno "zapetljaju" političku krizu u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Euronews Srbija, N.Z.

23/01/2022

-

22:33

Četiri inicijative u parlamentu koje bi mogle da "razmrse" ili dodatno "zapetljaju" političku krizu u Crnoj Gori
Dritan Abazović, Zdravko Krivokapić I Aleksa Bečić - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Početak godine bio je veoma buran za političku scenu Crne Gore na kojoj su se, kako se čini, za veoma kratko vreme produbile podele unutar same vlasti. Za samo nekoliko dana u crnogorski parlament stiglo je više inicijativa koje bi mogle da razreše aktuelnu krizu, a epilog se očekuje u prvim danima februara.

Sve je počelo prošlog ponedeljka kada su predstavnici koalicije "Crno na bijelo", lideri Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević, predstavili model manjinske vlade koji bi upravo trebalo da razreši aktuelnu političku situaciju. Međutim, održana konferencija bila je samo uvod.

U danima koji su usledili, naime, u parlament Crne Gore stigle su čak četiri inicijative različitih strana. Osim što je koalicija "Crno na bijelo" zatražila glasanje o nepoverenju vladi, a premijer Zdravko Krivokapić smenu potpredsednika vlade Dritana Abazovića, u petak je podneta inicijativa i za smenu predsednika parlamenta Alekse Bečića. 

O svim ovim stvarima najverovatnije će se raspravljati, a potencijalno i glasati, početkom februara jer su tri vanredne sednice već zakazane. Ishod bi najverovatnije mogao da zavisi od predstavnika opozicije, koju predvodi Demokratska partija socijalista (DPS).

Inicijativa za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore

Nakon što je koalicija "Crno na bijelo", koja inače ima četiri poslanička mesta u parlamentu, iznela predlog za formiranje manjinske vlade, ali bez Demokratskog fronta i DPS-a u njoj, usledila je i prva inicijativa.

Poslanici Građanskog pokreta URA, koji predvodi Dritan Abazović, i opozicionih partija, ukupno 31 poslanik, zatražili su glasanje o nepoverenju Vladi Crne Gore. Kako se navodi u inicijativi, smatraju "jednim od osnovnih postulata savremene demokratije" da se Vladi proveri podrška u parlamentu.

Inicijativu su potpisali poslanici koalicije "Crno na bijelo", Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske liste i Albanske koalicije, Liberalne partije (LP) te deo poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Među potpisnicima nije bilo poslanika Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP), Prave Crne Gore, Ujedinjene Crne Gore (UCG) i Radničke partije (RP).

U predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi, navedeno je, između ostalog, da Krivokapić ne poštuje Ustav ni osnovne demokratske principe, kao i da je svojim delovanjem ugrozio saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti.

Kako su tada saopštili iz pokreta URA, ovo je test da se vidi da li aktuelna vlada ima podršku većine poslanika, ali i test za koncept manjinske vlade koji su predložili svim poslanicima.

Inicijativa za smenu Abazovića

Istog dana kada je u skupštinu stigla inicijativa za izglasavanje nepoverenja vladi, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić je naveo da je Skupštini Crne Gore podneo inicijativu za smenu Dritana Abazovića.

Krivokapić je na Tviteru napisao da je predložio ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića za novog potpredsednika Vlade Crne Gore.

Kako su prenele Vijesti, u predlogu za smenu Abazovića, Krivokapić je naveo da su "19.1.2022. godine, nakon višemesečnog neslaganja sa magistralnim pravcima razvoja vladinih politika, poslanici Građanskog pokreta URA, zajedno sa delom poslanika DPS-a i ostalih partija bivše vlasti, predali Skupštini Cme Gore zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore".

"Potpredsednik Abazović, kao predsednik pomenute političke organizacije, nije javno osporio ovu inicijativu, čime se direktno svrstao u red onih koji rade protiv interesa građana i zajedno kreiranih i definisanih ciljeva", navedeno je, između ostalog u predlogu.

Koja od ove dve inicijative bi mogla da ima potrebnu većinu ukoliko bi došlo do glasanja zasad je neizvesno, međutim, prema nekim navodima ova prva bi mogla zaista da ima natpolovičnu većinu.

Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka smatra da je za očekivati da aktuelna vlada neće imati poverenje i da će više od 41 poslanika glasati za smenu vlade, s obzirom na to da su poslanici URA podneli zahtev zajedno sa poslanicima opozicije. Smatra i da je to izvesniji scenario nego neki politički dogovor.

Slično smatra i Milena Bešić, direktorka Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), koja je za Euronews Srbija rekla da svi politički akteri imaju svoj scenario za razrešenje političke krize.

"Toliko je sve neizvesno da ne može niko sa sigurnošću da predvidi, ali uočava se da ova inicijativa koju je premijer uložio za skraćenje mandata potpredsedniku neće dobiti većinu, dok s druge strane postoje neke naznake da bi se uskraćivanje poverenja vladi moglo izglasati ukoliko se nešto ne promeni do početka februara", istakla je ona.

Vlada traži skraćenje mandata Skupštini Crne Gore

U nizu inicijativa Vlada Crne Gore podnela je zahtev za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore. Vlada je u zahtevu upućenom predsedniku parlamenta navela da podnose zahtev za vanrednu sednicu Skupštine, za 4. februar u 10 sati. 

Navode da bi se na taj način stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, koji se mogu održati zajedno sa predstojećim redovnim lokalnim izborima u maju.

"Nakon jasno iskazane namere da URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu, postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrešenje najteže političke krize u novijoj istoriji Crne Gore, koju su nam priredili "avangardni“ hazarderi", napisao je premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru.

Opozicija traži smenu Bečića

Opozicione stranke podnele su 21. januara inicijativu za smenu predsednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića.

Inicijativu je potpisalo ukupno 38 poslanika opozicije - Demokratske partije socijalista, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrate Crne Gore, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

Reagujući na inicijativu, Bečić je na Twitteru objavio da će mu biti "čast da bude smijenjen zbog ideje, a ta ideja je da bude narodna, a ne mafijaška volja".

Kad je koja sednica?

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je tri sednice za februar, koje će biti posvećene aktuelnim pitanjima u vezi s inicijativom za smenu Vlade i skraćenje mandata parlamentu.

Prva vanredna sednica na zahtev Vlade biće 3. februara sa dve tačke dnevnog reda - predlogom za razrešenje potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i predlogom za izbor novog potpredsednika Vlade.

Druga sednica biće 4. februara sa jednom tačkom dnevnog reda - predlogom Odluke o skraćenju mandata Skupštine.

Treća sednica će planirana je istog dana sat kasnije i imaće dve tačke - predlog da se glasa o nepoverenju Vladi i predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

O eventualnoj smeni Bečića raspravljalo bi se u parlamentu najverovatnije 7. ili 8. februara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa