Region

Pavićević o političkoj krizi u Crnoj Gori: Krivokapićeva vlada će trajati još koji dan, do sednice Skupštine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2022

-

19:17

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Zdravka Krivkoapića će trajati još koji dan, do sednice Skupština Crne Gore, koja je zakazana za 4. februar, ocenio je politički analitičar i direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević. 

On je za Euronews Srbija rekao da Krivokapićev politički okršaj sa Dritanom Abazovićem predstavlja srljanje, koje će dovesti do pada vlade.

"Posledica skupštinske rasprave će biti pad Vlade, a onda se otvara pitanje, da li će biti formirana manjinska vlada koju su najavili Joković iz Socijalističke narodne partije i Abazović iz Ure, ili će biti napravljana tehnička vlada sa ciljem da napravi uslove za prevremene izbore ili će se u maju ili junu ići na prevremene izbore. Jednake su šanse za poslednje dve opcije", rekao je Pavićević.

On je dodao da je u korenu ovog sukoba nesposobnost Zdravka Krivokapića, na koju su analitičari upozoravali još kad je izabran na funkciju. 

"Već tada se videlo da nije format političara za predsednika prve postđukanovićeve vlade u Crnoj Gori. Pokazalo se da se on ne snalazi na toj poziciji i došlo je do dirtektonog sukoba sa Abazovićem. Ovih dana saznajemo da je Krivokapić u septembru imao razgovor sa predstavnicima stranaka nacionalnih zajendica da uđu u vladu i zamene Dritanovu Uru", kazao je Pavićević.

Uloga DPS-a Mila Đukanovića

Kako kaže, jedan od grehova aktuelnog premijera je što nije do kraja demontirao sistem Mila Đukanovića. 

"Imate situaciju da su poslanici Milovog DPS-a potpisali inicijativu za rušenje Krivokapićeve vlade. Postavlja se pitanje da li će DPS imati ljude u vladi ako se napravi manjinska. Joković i Abazović kažu da u manjinskoj vladi neće  biti nijedan član ni funkcioner DPS-a, a Dritan je rekao da će prvo da razgovara sa Demokrtaskim frontom", istakao je Pavićević.

Kaže da je u interesu građana Crne Gore da se Đukanović skloni zauvek iz politke.

"On je odavno teg Crnoj Gori, a sad je postao teg svojoj stranci. To je Dritan ogolio i fomralizovao. Suštinski, sad je najteže DPS-u jer je suočen da ako hoće da ruši vladu, ne može svako da potpiše inicijativu, već samo probrani, neki koji nisu Milovi veterani. Ovom inicijativom Dritan je direktno krenuo na Mila, njegov interes je da se Milo skloni sa mesta šefa DPS-a", poručio je Pavićević.

Podsetimo, politička kriza u Crnoj Gori usledila je nakon što su predstavnici koalicije "Crno na bijelo", lideri Građanskog pokreta URA Dritan Abazović i Saveza građana CIVIS Srđa Pavićević, predstavili model manjinske vlade protiv koje je Zdravko Krivokapić. 

Prvo je koalicija "Crno na bijelo" zatražila glasanje o nepoverenju vladi, a premijer Zdravko Krivokapić smenu potpredsednika vlade Dritana Abazovića, u petak je podneta inicijativa i za smenu predsednika parlamenta Alekse Bečića. 

O svim ovim stvarima najverovatnije će se raspravljati, a potencijalno i glasati, početkom februara jer su tri vanredne sednice već zakazane.  

Kad je koja sednica?

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić zakazao je tri sednice za februar, koje će biti posvećene aktuelnim pitanjima u vezi s inicijativom za smenu Vlade i skraćenje mandata parlamentu.

Prva vanredna sednica na zahtev Vlade biće 3. februara sa dve tačke dnevnog reda - predlogom za razrešenje potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i predlogom za izbor novog potpredsednika Vlade.

Druga sednica biće 4. februara sa jednom tačkom dnevnog reda - predlogom Odluke o skraćenju mandata Skupštine.

Treća sednica će planirana je istog dana sat kasnije i imaće dve tačke - predlog da se glasa o nepoverenju Vladi i predlog zakona o dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi.

O eventualnoj smeni Bečića raspravljalo bi se u parlamentu najverovatnije 7. ili 8. februara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa