Region

Policija, vatrogasci i lovci tragaju za mladunčetom lava u Crnoj Gori, čeka se pomoć balkanskog stručnjaka

Komentari

Autor: FoNet

09/02/2022

-

15:35

Policija, vatrogasci i lovci tragaju za mladunčetom lava u Crnoj Gori, čeka se pomoć balkanskog stručnjaka
Policija, vatrogasci i lovci tragaju za mladunčetom lava u Crnoj Gori, čeka se pomoć balkanskog stručnjaka - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U potragu za odbeglim mladunčeta lava u okolini Budve uključeno je oko 60 osoba među kojima su volonteri, pripadnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica, policija, vatrogasci i lovci. Potragu, koja je počela danas, organizovala je Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore na području Maine, Pobori, Markovići.

Građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević, koji učestvuje u potrazi, lav je primećen pre nekoliko noći, star je između četri i osam meseci i težak između 40 i 60 kilograma. Očekuje se i dolazak jedanog od retkih balkanskih stručnjaka za krupne mačke koji će biti uključen u potragu narednih dana.

Očevici kažu da je lav najaktivniji noću pa se oni koji su uključeni u potraju nadaju da će do kraja dana biti uhvaćen ili bar lociran.

Cilj je da se životinja u svesnom stanju transportuje do privremenog smeštaja u Podgorici.

Tragači poseduju i pušku za uspavljivanje ali će to, kažu, biti poslednji način njegovog transportovanja.

Agencija za zaštitu životne sredine radi na tome da mu obezbedi trajni smeštaj u prihvatilištu za lavove u ili van regiona, preneli su podgorički mediji.

"Krijumčarenje divljih vrsta ima katastrofalne posledice"

Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je danas da je zabrinuta zbog vesti o odbeglom mladuncu lava koji poslednjih nekoliko dana luta šumama Crne Gore, a ocenili su da okolnosti njegovog bega ukazuju na to da je u zemlju najverovatnije ušao nezakonitim putem.

Lav je, kako su istakli u WWF, navodno u privatnom vlasništvu stranog državljanina smeštenog u Budvi, ali ne postoje podaci o njegovom uvozu.

Upozorili su da lavovi nisu kućni ljubimci, a pri zatočeništvu lavova u opravdanim i zakonitim slučajevima potrebno je zadovoljiti brojne uslove za njihovo držanje u prostoru što sličnijem njihovom prirodnom staništu.

"Osim etičkih dilema, mnogo rasprostranjeniji problem je nezakonita trgovina divljim životinjama, jedna od najunosnijih kriminalnih aktivnosti koja, prema podacima Europola, godišnje generiše preko 4,4 milijarde evra na svetskom nivou" istakli su iz WWF.

Naglasili su i da krijumčarenje divljih vrsta ima katastrofalne posledice po biološku raznovrsnost i mnoge vrste dovodi do ivice izumiranja.

"Iako postoje brojni zakoni kojima se kažnjiva dela protiv divljih vrsta regulišu, često u praksi ovakvi slučajevi prođu ispod radara zbog manjka kapaciteta i nedovoljne saradnje institucija", izjavila je Snježana Malić-Limari iz WWF Adrija.

Dodala je da je važno uspostaviti efikasnu i trajnu saradnju između nadležnih institucija, i poručila da je dužnost svih nas da prijavljujemo kažnjiva dela protiv životne sredine, uključujući krijumčarenje, krivolov i trovanje životinja, koji su često međusobno povezani.

"Slučajevi poput ovog jasno potvrđuju da su zločini protiv divljih vrsta ozbiljan problem i u našoj regiji", istakli su u WWF, i podsetili da trenutno u regionu sprovode projekat "Uspešno suzbijanje kažnjivih dela protiv divljih vrsta u Evropi" (LIFE SWiPE), kojim nastoji da obeshrabri zločine protiv zaštićenih divljih životinja.

Ukazali su i na to da su evropske zemlje često ciljna tržišta i područja tranzita velikih mačaka poput lava i tigra.

"Osim što se uvoze mladunci ili mrtvi lavovi kao trofeji, evropske zemlje su tranzitni putevi za prenos lavljih kostiju, zuba ili kandži iz Afrike u Aziju, gde se koriste u alternativnoj medicini i kao nakit", upozoravaju iz WWF i dodaju da nezakonita trgovina najčešće uključuje i slonovaču, rogove nosoroga, vodozemce poput kornjača i ptice. 

"Još je mladunče, ali će za par meseci početi da jede pse i mačke"

Darko Saveljić iz ove agencije kaže da su odlučili da pomognu i policiji i ekološkoj inspekciji u pronalasku mladunčeta lava tako što će organizovati svoje volontere i dronove.

"Taj lav je danas mladunče, ali oni rastu brzo i za dva, tri meseca će početi da jede pse, mačke, ljude i situacija je prilično ozbiljna", rekao je Saveljić gostujući u emisiji "Boje jutra" TV Vijesti.

Istakao je da Crna Gora poslednjih godina intenzivno ima "užasnih problema" s krijumčarenjem egzotičnih životinja i da se to iz dana u dan vidi zahvaljujući socijalnim mrežama.

Prema njegovim rečima, Agencija je došla do saznanja da se u zaleđu Budve nalazi mladunče lava, a da je upravo Agencija ta koja izdaje dozvole za uvoz i izvoz, i dozvole za držanje.

"Mi smo pogledali našu dokumentaciju, takva životinja nije prijavljivanja Agenciji da je prelazila granice Crne Gore", naveo je Saveljić.

Saveljić kaže da je i Opština Budva pokrenula i građanstvo da svako pogleda svoje dvorište, tu su i vatrogasci, biće i Služba zaštite i spašavanja.

Podgorički mediji ranije su preneli da je jedno mladunče lava pobeglo od svog vlasnika koji je stranac, a odmah potom i da je lavić pronađen.

Komentari (0)

Evropa