Region

Pronađeno mladunče lava koje je nestalo u Budvi: "Šćućurio se u ćošak sobe i režao na nas"

Komentari

Autor: Vijesti

10/02/2022

-

13:24

Pronađeno mladunče lava koje je nestalo u Budvi: "Šćućurio se u ćošak sobe i režao na nas"
Printscreen Facebook/Alexandar Dragicevic - Copyright Printscreen Facebook/Alexandar Dragicevic

veličina teksta

Aa Aa

Mladunče lava, koje je krajem januara nestalo u mestu Pobori iznad Budve, danas je pronađeno.

Budvanska policija je potvrdila za "Vijesti" da je mladunče lava pronađeno u staroj kući na putu ka selu Krapina.

Lava je locirao službenik policije, koji je pozvao predstavnike Agencije za zaštitu životne sredine, koji su ga potom uhvatili.

"Ušao sam da pogledam objekat, i na prvom spratu sam primetio mladunče lava. Izašao sam i ljudima iz Agencije za zaštitu životne sredine rekao da opkolimo objekat, što smo i uradili. Potom su došli i vatrogasci i u jednoj prostoriji uhvatili lava", rekao je za Vijesti policijski službenik Božo Zec, koji je uočio mladunče.

Vatrogasac Milenko Milačić, koji je vođa smene, kaže da su, nakon što im je meštanin javio, odmah krenuli. On je detaljno ispričao kako je teklo hvatanje lavića koji se bio sakrio u jednoj manjoj prostoriji, gde su ga savladali uz pomoć kanapa i stare stolice, te ubacili u vreću.

"Za sećanje i za istoriju, za ovako nešto se ne pruža često prilika. Nismo imali neki plan kako i šta jer nismo imali sredstva da bismo to odradili na neki adekvatan način. Poneli smo jedan konopac, stolicu i našli smo džak od cemeneta jer on jeste mladunče, ali nije tako mali i ima zube. Sakrio se skroz u ćošku i kad smo prišli, obazrivo, videli smo da je u položaju za skok. Tri puta sam mu uspevao nabaciti omču, ali svaki put kako nabaci na zube, ona ispadne", kaže Milačić za Vijesti i dodaje da su nakon toga uspeli da ga uhvate.

Životinja će biti smeštena u prostorije Službene zaštite i spasavanja dok se ne nađe adekvatan smeštaj.

Iscrpljen i mršav 

Lavić Simba je 21. januara išetao iz doma stranog državljanina koji je nastanjen u Budvi i tek danas je uhvaćen i smešten na sigurno.

Simba je pronađen u jenoj kući na selu ka Krapini, na teško dostupnom terenu.

U potrazi koja je započeta juče učestvovalo je 60-ak pripadnika policije, vatrogasaca, građanskih aktivista....

"Lavić je uhvaćen i što je najvažnije živ! Želimo da zahvalimo i pohvalimo vatrogasce iz Budve koji su sa nama bili na terenu i uhvatili lava, kao i ostalima koji su pomogli i učestvovali u akciji završenoj na najbolji mogući način", saopšteno je ranije danas iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Inače, ova agencija nije dobijala upit da izda dozvolu za uvoz lava, što znači da je ta životinja nelegalno uvezena.

Crna Gora nema zološki vrt niti prihvatilišta za egzotične divlje životinje, pa se kao jedna od mogućnosti za njegovo zbrinjavanje pominju prihvatilšta za lavove u zemljama regiona.

"Lav je uhvaćen izuzetno iscrpljen, mršav i biće transportovan kod zgrade Službe zaštite i spasavanja, a onda u smeštaj u Podgorici koji je obezbeđen. Ovo su divne vesti da se sve završilo dobro i po lava i po ljude koji su bili uključeni u potragu", rekao je za podgoričku Pobjedu Aleksandar Dragićević iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Komentari (0)

Evropa