Region

Otkriveno šta će biti sa lavićem koji je pronađen u Budvi

Komentari

Autor: Tanjug

11/02/2022

-

09:51

Otkriveno šta će biti sa lavićem koji je pronađen u Budvi
Printscreen Facebook/Alexandar Dragicevic - Copyright Printscreen Facebook/Alexandar Dragicevic

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je na teritoriji Budve pronađeno mladunče lava, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić kaže da im je sada cilj da životinju vrate u njeno prirodno stanište.

Gazdić je gostujući na TV Crne Gore rekao da je to komplikovan posao, zahteva dosta vremena i papirologije, ali se nada da će u tome uspeti.

Napomenuo je da bi samo troškovi transporta mogli biti viši od 100.000 evra.

Po zakonu, kako je pojasnio, te troškove trebalo bi da snosi onaj ko je izazvao ovu situaciju.

"Mi ćemo već danas podneti krivične prijave i videćemo da se utvrdi ko je prokrijumčario lava u Crnu Goru", rekao je Gazdić.

 

 

Aleksandar Perović iz Centra za proučavanje i zaštitu ptica Crne Gore (CZIP) kaže da niko nije navikao da traži lava po Crnoj Gori, a cela situacija sa potragom za ovom životinjom desila se zbog nečijeg hira.

"Sve se ovo dešava zbog nečijeg hira, pa se diže pola države da rešava situaciju. Ovome mora da se stane na put. Ovaj slučaj je pokazatelj nemoći države da se bori sa krijumčarenjem divljih životinja. Nadam se da se ovo više neće ponavljati. Brine me da ima još slučejva za koje se ne zna", kazao je on.

Lavić je pronađen juče, nakon jednodnevne opsežne potrage u kojoj je učestvovalo 60 ljudi među kojima i pripadnici policije, vatrogasaca, nadležnih agencija i građana.

Inače, životinja je ili puštena ili odbegla od vlasnika 21. januara, a kako je izgledalo njegovo hvatanje pročitajte ovde.

Komentari (0)

Evropa