Region

Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Klix.ba, Tanjug

17/02/2022

-

11:57

Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku
Evropski parlament pozvao na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament usvojio je amandman trojice poslanika u okviru godišnjeg izveštaja o Odboru za spoljne poslove koji poziva na sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Amandman su podneli poslanici Pedro Markes, Tonino Picula i Tijs Rojten, a za njega su glasala 504 poslanika u EP.

Evropski parlament osudio je, kako se navodi, secesionizam lidera Milorada Dodika i pozvao Evropski savet da uvede sankcije lideru SNSD-a i njegovim saradnicima.

U amandmanu se oštro osuđuju, kako piše, "neustavne secesionističke mere vlasti Republike Srpske", čiji je cilj, kako se navodi, uspostavljanje uporednih institucija u području medicine i medicinskih proizvoda, pravosuđa, odbrane, sigurnosti i oporezivanja, prenosi Klix.ba.

Tanjug/Jadranka Ilić, Unsplash, Euronews/Stefan Goranović

 

Time se, kako se ističe, podrivaju državne strukture Bosne i Hercegovine i stvara egzistencijalna pretnja njenom jedinstvu i teritorijaloj celovitosti.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je nedavno, podsetimo, sedam zakona, dva nacrta i jednu odluku među kojima je i Nacrt zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savetu Republike Srpske koji je upućen u javnu raspravu. To je bio jedan u nizu poteza za koje je stigla osuda, a Nacrtom zakona o VSTS-u, usvojenom na predlog narodnih poslanika, predviđeno je osnivanje VSTS-a Republike Srpske, te se uređuje njegov rad, organizacija, nadležnosti, ovlašćenja, uslovi i mandat za vršenje sudske i tužilačke funkcije. Osuda je stigla sa nekoliko strana, između ostalog i od Paula Rangela, izvestioca u Evropskom parlamentu za BiH, koji je istakao da je zabrinut zbog ovih "eskalirajućih koraka".

Nedavno je otvorena priča o potencijalnim sankcima EU, a kao neke od opcija koje se pominju za političare tu su zamrzavanje imovine i zabrana putovanja, ali se u dokumentu ističe i da bi ti potezi bili krajnja mera ukoliko druge mogućnosti za okončanje krize ne uspeju.

Kako je nedavno preneo Blumberg, od ministara spoljnih poslova Unije će biti zatraženo da daju smernice o ciljanom korišćenju finansijske pomoći EU u BiH, kao i o potencijalnoj upotrebi restriktivnih mera kao poslednje mere u slučaju dalje eskalacije situacije, navodi se u dokumentu.

Delegacija Hrvatske nije podržala amandman

Hrvatska delegacija u Evropskom parlamentu, odnosno članovi HDZ-a nisu podržali amandman koji poziva na uvođenje sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, koji je dobio podršku u toj evropskoj instituciji.

To je za banjalučki Glas Srpske potvrdila poslanik u EP Željana Zovko koja je potpredsednica Odbora za spoljne poslove te delegacije za odnose sa BiH.

Zovko kaže da je amandman došao naknadno, te da su glasali protiv jer, kako je navela, ovo nije uopšte trenutak kada su takvi potezi korisni.

"U BiH treba rešavati problem Izbornog zakona i smirivati tenzije" smatra Zovko.

Evropski parlament je, kako su ranije preneli mediji, "osudio secesionizam predsednika SNSD-a Milorada Dodika" i pozvao Evropski savet da uvede sankcije njemu i njegovim saradnicima.

Za amandman su glasala 504 poslanika, protiv 93, a 72 su bila suzdržana.

Savet je pozvan da nametne sankcije, kako je preneto, zbog navodnih Dodikovih koruptivnih aktivnosti, stalne destabilizacije zemlje i podrivanja suverentiteta i teritorijalnog integriteta BiH.

"Sami dele BiH, ne delim je ja"

Milorad Dodik je gostovao na Euronews Srbija, i tom prilikom je komentarisao američke sankcije koje su mu več uvedene, kao i potencijalne evropske. On je naveo da za njega i Republiku Srpsku američke sankcije ništa ne znače": 

"Onda su mi uveli sankcije i rekli da ja ne mogu da koristim imovinu u Americi, ja ni nemam nikakvu imovinu u Americi. Rekli su da ne mogu da uđem u Ameriku, ja ni nemam nameru da uđem u Ameriku. Blokirali su mi račune, ja nemam nijedan račun u Americi. To je čista politika u svakom smislu. Politički odnos jednog američkog birokrate, beskrupuloznog tipa koji se zove Eskobar, koji svoju političku karijeru pokušava da izgradi preko drugih koji mu smetaju", rekao je  Dodik.

Na pitanje da li može da se dogodi da mu i EU uvede sankcije, odgovorio je: "Ne znam". Kako kaže, ni sa kim nije u komunikaciji u vezi sa time.

Srpski član Predsedništva BiH se osvrnuo i na mogućnost da se smanji finansiranje projekata u Republici Srpskoj.  

"Ako neko misli da je to mera prema nama, onda OK, da se kažnjava Republika Srpska. Onda su potpisali odluku za samostalnost Republike Srpske ovi u Briselu. To moraju da budu svesni. Ne pretim ništa. Kažem lepo, ako puste sredstva Federaciji, a ne Republici Srpskoj, sami dele Bosnu i Hercegovinu, ne delim je ja", rekao je Dodik. 

Džaferović: "Svima je jasno da je Dodik pretnja miru"

 Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović podržao je usvajanje amandmana Evropskog parlamenta kojim se Savet Evropske unije poziva na uvođenje sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodik i njegovim saradnicima.

Džaferović smatra da je, kako navodi, “jako važno da su zastupnici građana Evropske unije prepoznali šta se dešava i da su odbacili retoričke varke Milorada Dodika i njegova pseudotumačenja Ustava, kojima je pokušao da obmanii međunarodnu javnost".

U saopštenju iz Džaferovićevog kabineta se navodi da je Dodik "odbacio dijalog u institucijama, kao način rešavanja nesporazuma" i da se "okrenuo unilateralnim potezima s ciljem rušenja ustavnog poretka, uspostavljenog kroz implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma".

"Svima je jasno da je Dodik pretnja miru. Nakon što su iscrpljeni svi drugi modaliteti, jedini način da se suzbije ovo potkopavanje mira jesu odlučne sankcije prema Dodiku lično i njegovim saradnicima u politici i biznisu”, kaže Džaferović, preneli su sarajevski mediji.

Komentari (0)

Evropa