Region

Crna Gora liberalizovala mere protiv kovida: Svadbe i proslave uz potvrdu, muzika u kafićima do jedan posle ponoći

Komentari

Autor: Pobjeda

17/02/2022

-

19:24

Crna Gora liberalizovala mere protiv kovida: Svadbe i proslave uz potvrdu, muzika u kafićima do jedan posle ponoći
Crna Gora liberalizovala mere protiv kovida: Svadbe i proslave uz potvrdu, muzika u kafićima do jedan posle ponoći - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Usled sve povoljnije epidemiološke situacije, Vlada Crne Gore dodatno je liberalizovala mere u borbi protiv koronavirusa koje će biti na snazi od 18. februara do 4. marta.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da se dozvoljava održavanje svadbi, rođendana i drugih privatnih proslava uz posedovanje kovid potvrda i obezbeđivanje prostora od 10 metara po osobi.

"Privredna društva i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, kafeterije, hotelski restorani i slično) mogu da organizuju rad u periodu od 7 sati do jedan sat posle ponoći uz posedovanje kovid potvrda. Muzički program, i uživo i uz emitovanje muzike sa zvučnika, dozvoljen je tokom kompletnog radnog vremena", rekao je Galić na konferenciji za medije.

On je rekao da je dozvoljeno i primanje saučešća i obavljanje sahrana uz prisustvo najviše do 50 lica i obavezno pridržavanje osnovnih epidemioloških mera.

Galić je rekao da je broj novoobolelih u poslednje dve sedmice manji je za oko 54 odsto u odnosu na prethodne dve nedjelje.

"Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo oboljevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude", naglasio je Galić.

Najveći broj testiranih u regionu

Prema njegovim rečima, Crna Gora i dalje sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1.000 stanovnika, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom.

"Kada poredimo podatke u poslednjih sedam dana o broju novoobolelih na million stanovnika Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope kao što su Danska, Island, Holandija, Austrija, Italija, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Hrvatska i druge. Samo poštovanjem mera uz adekvatno sprovedenu imunizaciju možemo uticati na smanjenje udela smrtnosti. Nažalost, preko 80 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom bolešću je bilo nevakcinisano, dok je u poslednjih pet dana od svih osoba koje su preminule samo jedna bila vakcinisana", naglasio je on.

Galić je ponovo apelovao na građane da se vakcinišu ukoliko to nisu učinili, ili ako im je prošlo šest meseci od poslednje doze vakcine da prime i treću buster dozu.

"Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mere",  poručio je Galić.

"Ukidanje svih mera kada prestane pandemija"

Na pitanje kada se može očekivati ukidanje svih mera, Galić je odgovorio da od vakcinacije direktno zavisi kada će pandemija prestati i samim doći do ukidanja svih mjera.

On je rekao da za sada neće biti promena što se tiče mera za prelazak granice.

"U zavisnosti od epidemiološke situacije predlagaćemo nove mere. Period do leta ne možemo predvideti, ali građani će blagovremeno biti obaveštavani o svim merama o promenama",  naveo je Galić.

On je poručio da će kraju pandemije doprineti samo oni koji se budu vakcinisali, pa je ponovo pozvao građane da se vakcinišu.

"Propisno imunizovanih je 34 odsto stanovništva, odnosno 40 odsto odraslog stanovništva", rekao je Galić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa