Zdravlje

Osnivač kompanije Biontek: Situacija sa koronom više nije dramatična, vakcina protiv omikrona se još testira

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

10:44

Osnivač kompanije Biontek: Situacija sa koronom više nije dramatična, vakcina protiv omikrona se još testira
Ugur Sahin - Copyright AP/Bernd von Jutrczenka

veličina teksta

Aa Aa

Korona situacija više nije dramatična ocenjuje suosnivač kompanije Biontek koja proizvodi vakcinu Biontek-Fajzer Ugur Sahin. Sahin je, za nemački "Bild", ukazao da se pomera isporuka vakcine prilagođene na novi omikron soj na april ili maj, umesto ranije planirani kraj marta. Razlog za pomeranje isporuke je što Evropska agencija za lekove (EMA) duže nego što je planirano čeka na potrebne podatke za odobrenje vakcine.

Sahin kaže da se mora analizirati da li se još isplati vakcina protiv omikron soja, a ukoliko to bude potrebno, kaže, Biontek može da proizvede vakcine za nove sojeve. Sahin ne očekuje da će narednih godina doći kraj koroni, smatrajući da će se ona pojavljivati u talasima.

"Nikada nismo očekivali da ćemo se rešiti koronavirusa. Ali smatramo da on više nije velika drama. Važno je da smo stekli određenu rutinu", rekao je on.

Inače "Biontek" planira da proizvodi vakcine i u Africi.

Euronews Srbija/Printskrin

 

"Svet nije bio pripremljen za ovako nešto"

Još u ovoj godini biće prebačeni prilagođeni kontejneri za proizvodnju, koja će početi od 2023.

"Kada je pandemija krenula utvrdili smo da svet nije bio pripremljen na tako nešto", rekao je Sahin.

On je istakao da je velika prepreka što nema dovoljno kapaciteta za proizvodnju vakcine, zbog čega su posebno bile pogodne zemlje koje nisu sebi mogle priuštiti proizvodnju. Nakon što su razvili vakcinu, kaže, osnivači kompanije su se pitali kako da uspostave proizvodnju i u siromašnijim zemljama. Ideja je bila da se vakcina proizvodi u kontejnerima.

Posebnost rešenja proizvodnje vakcine u kontejnerima jeste, dodaje, što mogu brzo i lako da budu postavljeni i uklonjeni, te brodom ili avionom transportovani. Ti kontejneri neće služiti samo za proizvodnju vakcine protiv korone, ističe Sahin, naglašavajući da je velika prednost mRNK vakcine što može da se koristi za vakcine protiv drugih virusa.

Cilj je, naglašava, da se počne sa vakcinom protiv korone, ali se već radi na drugim vakcinama protiv tuberkuloze HIV, malarije, i ako se uspešno razviju, upravo te vakcine mogu da se proizvode u tim kontejnerima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin