Region

Cvijanović: Sankcije Dodiku besmislene, rešenje unutrašnji dijalog

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

23:22

Cvijanović: Sankcije Dodiku besmislene, rešenje unutrašnji dijalog
Milorad Dodik i Željka Cvijanović - Copyright Tanjug/AP/Radivoje Pavičić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović nazvala je besmislenim poziv Evropskog parlamenta za uvođenje sankcija srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ističući da je više brine njihovo nerazumevanje situacije u BiH, čije rešenje ona vidi isključivo u unutrašnjem dijalogu.

"Nisu se potrudili da saznaju koji su stvarni razlozi za neku krizu, a da su se potrudili bavili bi se problemom koji je na odlasku nametnuo Valentin Incko" , izjavila je Cvijanović.

Ona je dodala da je Inckov mandat na mestu visokog predstavnika trajao predugo, a sve na račun građana EU koji finansiraju nepotrebni OHR, prenosi RTRS.

Konstatujući da evropski parlament, u kojem sede izabrani predstavnici članica EU, ima pravo da veća o čemu želi i donosi zaključke kakve hoće, Cvijanović je rekla da isto pravo imaju i predstavnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kojima su građani dali mandat da ih predstavljaju.

Ona je poziv na uvođenje sankcija ocenila kao besmislen navodeći da sankcije nikada nigde nisu ništa popravile.

Dodala je i da je od priče o sankcijama više brine nerazumevanje.

"A živite tako blizu nekome i pripadate istom geografskom prostoru Evrope i imate minorna i stereotipna znanja", poručila je Cvijanović evroparlamentarcima.

Ona je za BHTV rekla i da priča o eventualnom zaustavljanju ili pružanju pomoći Republici Srpskoj potvrđuje podeljenost BiH, jer ako se to desi, kako kaže, to bi značilo da ni u EU ne vide BiH kao celovit, jedinstven ekonomski prostor i zajednicu.

Cvijanović je rekla i da nema velika očekivanja od Samita EU 21. februara na kojem bi, prema najavama, trebalo da se odlučuje o sankcijama Srpskoj, te dodala da Republika Srpske na mnoge adrese u svetu otišlo pojašnjenje situacije u BiH.

Ona je ponovila poziv na unutrašnji dijalog u BiH u kojem, smatra, treba sve da se rešava i istakla da ne veruje da neko sa strane može da dođe i nametne rešenje.

"Ne želim da verujem da mi može biti veći prijatelj neko ko će sedeti u Evropskom parlamentu, američkom Kongresu, japanskom nečemu, od nekog ko je moj partner, Bošnjak, Hrvat. Sa njima živimo i donosimo zajednička rješenja ", istakla je Cvijanović i dodala da je frustrira kad vidi potrebu bošnjačkih partnera koji stalno zovu u pomoć nekoga sa strane i prizivaju sankcije.

Ona je podsetila i da je Vlada Republike Srpske uputila poziv Vladi Federacije BiH da se razgovara o velikom broju pitanja, ali da su oni to ignorisali, navodi RTRS.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa