Region

Čeka se dogovor o manjinskoj vladi Crne Gore: Sastaju se potpisnici Memoranduma

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2022

-

11:35

Čeka se dogovor o manjinskoj vladi Crne Gore: Sastaju se potpisnici Memoranduma
Predsedništvo Crne Gore - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

U Podgorici bi danas trebalo da bude održan sastanak potpisnika Memoranduma o formiranju manjinske vlade na kojem će se, kako prenose podgorički mediji, detaljno govoriti o novoj vladi i nakon kojeg će se znati ko će u njoj učestvovati i kome će koliko resora pripasti.

Stranke potpisnice Memoranduma su Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Savez građana CIVIS i manjinske stranke Bošnjačka stranka, Albanski forum (AA, DSA), FORCA i Albanska koalicija Jednoglasno (DP, DUA, DS).

"Na današnjem sastanku potpisnika Memoranduma će se detaljno govoriti o vladi i nadamo se da ćemo nakon njega znati ko će učestvovati u njoj, ali i biti upoznati sa detaljima, kome pripada koliko mesta", rekao je nezvanično neimenovani izvor za podgorički "Dan".

"Svako ko ima većinu može da formira vladu"

Iz Građanskog pokreta URA poručuju da imaju potrebnu većinu za formiranje manjinske vlade, ali dodaju i da pravo da sastave vladu imaju svi politički subjekti koji mogu da obezbede 41 poslanika podrške.

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić za TVCG kazao je da ko god ima mogućnost da sastavi većinu ima na to apsolutno pravo, ali da misli da trenutno samo Dritan Abazović ima potreban 41 mandat i više da sastavi novu većinu, te zbog toga insistiraju na njihovom modelu.

Jedan od funkcionera Demokratskog fronta Slaven Radunović pitao je nakon toga potpredsednika vlade u tehničkom mandatu Abazovića da li bi pokret URA podržao mandatara tehničke vlade koji bi mogao da obezbedi podršku ostalih stranaka parlamentarne većine, kao i stranaka manjina.

"Stalno se ponavlja kako niko drugi ne nudi rešenje…Evo, ima i druga ponuda. I to ponuda koja podrazumeva poštovanje izborne volje građana da DPS ne učestvuje u vlasti, a da se priključe manjine", rekao je Radunović.

Potpredsednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar poručio je da ta partija neće kočiti dogovor koji je za dobro Crne Gore, ali i dodao, da ne mogu podržati bilo koga ko, kako je rekao, desničari i prednjači u radikalizmu.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

Lider Albanske alternative i prvi čovek Opštine Tuzi Nik Ðeljošaj rekao je da se danima licitira sa podrškom manjina, a sada sa pozivom podrške nekom potencijalnom mandataru za sastav nove vlade, kazao je. On je istakao da manjine mogu da podrže samo evropsku vladu.

Za njega je, kaže, degutantno svakodnevno pominjanje manjina.

"Jasno i javno smo izneli našu podršku da mandat za sastav evropske vlade od nas je za Dritana Abazovića. I sada samo čekamo poštovanje Ustavne procedure", rekao je Ðeljošaj.

Čelnik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić rekao je da predlagači ideje o manjinskoj vladi moraju odgovoriti na pitanje kako mogu da vrše vlast bez DPS-a ako im svako kadrovsko resenje koje prolazi kroz parlament, svako ministarsko postavljenje, svaka odluka, zavisi od volje Demokratske partije socijalista. On je za Parlamentarni kanal Javnog servisa upozorio da bi to bila vlada na daljinsko upravljanje DPS-a.

Da trenutno najveća opoziciona partija, Demokratska partija socijalista (DPS) smatra da formiranje manjinske vlade zavisi od njih potvrdio je juče poslanik u Skupštini Miloš Nikolić, navodeći da bez njihovih glasova nema stabilne i evropske parlamentarne većine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa