Region

Cvijanović: Predsedništvo BiH nije debatovalo o krizi u Ukrajini, Turković nema pravo da iznosi takve stavove

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2022

-

16:36

Cvijanović: Predsedništvo BiH nije debatovalo o krizi u Ukrajini, Turković nema pravo da iznosi takve stavove
Tanjug/Slobodan Miljević - Copyright Tanjug/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Predsedništvo BiH nije debatovalo o krizi u Ukrajini, niti da su donošene bilo kakve odluke, kao i da ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara Bisera Turković nema pravo da iznosi bilo kakve stavove, osim ako nisu lični ili stavovi njene političke partije (SDA).

Komentarišući oglašavanje Turkovićeve na društvenim mrežama o ovoj temi, predsednica Srpske je navela da se Turkovićeva kao izvođač spoljne politike, koju definiše Predsedništvo, tu ne pita ništa.

"Bisera Turković je samo izvođač nečega što jeste spoljna politika. Ona nije kreator, niti neko ko utvrđuje stavove i određene platforme. To je Predsedništvo", rekla je Cvijanović, prenela je Srna.

Ona je naglasila da ako se govori o međunarodnom pravu, onda ono mora da se brani na svakom terenu, svakog dana, svake godine i na svakom primjeru.

"Mi smo, nažalost, u bližoj prošlosti imali mnogo situacija da je kršeno međunarodno pravo. Konačno, živimo u državi u kojoj se krši međunarodno pravo. Dejtonski sporazum krše oni koji bi trebali da ga čuvaju i unapređuju", navela je Cvijanović.

Ona je naglasila da BiH nema stav o ovom pitanju, osim pojedinačnih, ličnih i partijskih stavova.

"Smatram da ako živite u višenacionalnoj zajednici, tamo gde imate različite agende, a očito da u ovoj zemlji postoje različite političko-etničke agende, onda treba da se uzdržite od bilo čega i da zadržite neutralnu poziciju", dodala je Cvijanović.

Prema njenim rečima, svi političari u BiH treba da se uzdržavaju od smeštanja BiH, kao višenacionalne zajednice, bilo gde joj nije mesto.

"Mi smo previše mali, mnogo puta su nas uvlačili u nešto što su neki problemi svetskih ili malo širih razmera. Ali, tu su nas drugi uvlačili, mi se tamo nikad nismo smeštali", naglasila je predsednica Srpske. Ona je istakla da je ovde potrebna lokalna priča koja se odnosi na to kako urediti odnose u okviru BiH, kako obezbediti da se ovde poštuje međunarodno pravo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa