Region

Stano: Situacija u BiH "predmet za brigu", sankcije kao poslednja moguća mera

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2022

-

15:06

Stano: Situacija u BiH "predmet za brigu", sankcije kao poslednja moguća mera
Stano: Situacija u BiH "predmet za brigu", sankcije kao poslednja moguća mera - Copyright Printscreen/YouTube/EU Debates

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano ocenjuje da je situacija u BiH "predmet za brigu" i ponavlja da će EU iskoristiti sve instrumente, uključujući i sankcije, kako bi se prevazišla politička kriza i zaustavili secesionistički koraci u zemlji.

”U ovom trenutku EU je jedinstvena i jasna u pozivu svim akterima u BiH da okončaju političku krizu, da ponovo pokrenu funkcionisanje zemlje i njenih institucija. Mi smo bili vrlo jasni i u osudi svih secesionističkih koraka koji podrivaju jedinstvo suverenitet i teritorijalni integritet BiH”, kaže Stano.

Na pitanje medija da li EU nakon konstatacije da je zabrinuta zbog mogućnosti negativnog uticaja Rusije na bezbednosnu situaciju u BIH namerava da uvede sankcije Miloradu Dodiku, Stano je kazao da je odluka o eventualnim sakcijama na zemljama članicama i da se o njoj neće spekulisati sve do donošenja konačne odluke. Portparol EU još jednom je iz Brisela pozvao sve aktere u BiH da se ponašaju konstruktivno, a u suprotnom ih upozorio na moguće posledice.

Evropski parlament će sutra tokom plenarnog zasedanja u Strazburu održati debatu povodom situacije u BiH. U saopštenju EP navodi se da je situacija u BiH "sve više napeta, uz porast nacionalizma i separatizma koji ugrožavaju mir, stabilnost i integritet zemlje, uključujući i funkcionisanje državnih institucija”.

Savet EU je nakon rasprave 21. februara poručio da "u EU nema mesta za podeljenu BiH", ali i naglasio da će sankcije biti upotrebljene samo kao "poslednja moguća mera" u cilju stabilizacije zemlje i drzavnih institucija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa