Region

Slovenija ponovo uvodi regulisane cene goriva

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

15:15

Slovenija ponovo uvodi regulisane cene goriva
Slovenija ponovo uvodi regulisane cene goriva - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Slovenačka vlada će danas usvojiti uredbu o utvrđivanju maksimalnih cena goriva na benzinskim pumpama, izjavio je danas premijer Janez Janša najavljujući od utorka ponovno uvođenje regulisanih cena goriva. Janša je to rekao u odgovori na poslaničko pitanje u parlementu o potezima vlade u uslovima poskupljenja energenata i hrane, pre nosi agencija STA.

Vlada neće dozvoliti bilo kakve cenovne špekulacije na tržištu goriva, naveo je Janša, dodajući da će se za određivanje cena koristiti isti mehanizam koji je bio na snazi do aprila 2016. godine, kada je došlo do prvog kruga liberalizacije cena.

Ovaj potez dolazi nakon što je grupa opozicionih poslanika iz različitih stranaka podnela prošle nedelje predlog zakona o regulisanju cena naftnih derivata. Janša je podsetio da je vlada uvela nekoliko mera zbog poskupljenja energenata, napominjući da su računi za struju, koje ovih dana dobijaju korisnici, znatno niži.

"Vlada je obustavila plaćanje naknade za održavanje mreže i nekih drugih dažbina da bi znatno smanjila troškove stanovništva i tako će ostati još neko vreme", rekao je on i dodao da je najugroženijim grupama dodeljena pomoć.

Što se tiče poskupljenja goriva, Janša je ocenio da je nastala panika koja je rezultirala šestostrukim skokom dnevne prodaje, ističući da nema potrebe za time jer zaliha ima dovoljno. Prema njegovom mišljenju, ruska nafta, koja učestvuje sa 12 odsto u globalnoj ponudi, može se brzo zameniti.

"Vlada je upozoravala trgovce gorivom da diverzifikuju svoju mrežu dobavljača, ali su oni i dalje uglavnom potpisivali ugovore sa ruskim naftnim kompanijama "jer neke navike teško umiru, a veze rade", rekao je Janša.

Slovenačka vlada je u novembru 2021, uoči zimske grejne sezone, uvela privremenu regulaciju marži za distributere lož ulja na tri meseca, a potom je u januaru ta odluka produžena, navodi slovenačka novinska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa