Region

NATO menja protokol nakon pada drona u Zagrebu - avioni moraju da intervenišu i kad se veruje da je reč o "lažnom tragu"

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

21:22

NATO menja protokol nakon pada drona u Zagrebu - avioni moraju da intervenišu i kad se veruje da je reč o "lažnom tragu"
NATO menja protokol nakon pada drona u Zagrebu - avioni moraju da intervenišu i kad se veruje da je reč o "lažnom tragu" - Copyright Tanjug/ Foto HINA/ Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin izjavio je da je NATO savez zbog prošlonedeljnog pada drona sovjetske izrade u Zagrebu promenio postupak za praćenje sličnih incidentnih situacija.

Govoreći na konferenciji za novinare posle završenog vanrednog sastanka ministara odbrane članica NATO u Briselu, Tonin je rekao da se sada već zna da je bespilotna letelica prošla kroz vazdušni prostor "barem tri savezničke države", i da je prelet bio registrovan.

Te države su, međutim, premda su letelicu registrovali radari, to zanemarile, označivši da je reč o "odrazu na radarskoj slici, odnosno tzv. lažnom tragu", rekao je novinarima u Briselu nakon sastanka Tonin, prenosi STA.

Nakon tog incidenta, prema njegovim rečima, NATO je odmah promenio pristup za takve situacije, pa sada vazduhoplovstvo zemalja NATO mora da reaguje i kada je u pitanju moguć odraz na radarskoj slici.

Sada avioni država članica NATO u sličnim slučajevima odmah moraju da intervenišu, čak i ako operateri smatraju da je reč o lažnom tragu, precizirao je slovenački ministar.

"Kada god se na radaru nešto pojavi, pa i kada operateri smatraju da je to samo radarski odraz, avioni moraju odmah u vazduh i da provere o čemu se radi", kazao je Tonin novinarima.

Slovenija je nakon incidenta sa sovjetskim dronom koji je pao na Zagreb stavila u stanje pripravnosti i svoje vazduhoplovstvo, dodao je on.

"I Slovenija će u svim takvim slučajevima odmah reagovati. Oprezni smo, u stanju visoke pripravnosti i mislim da naši ljudi što se toga tiče mogu biti mirni", dodao je slovenački ministar odbrane.

Podsetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da preliminarna istraga pokazuje da je dron, koji se srušio u Zagrebu, bio naoružan i istakao da je sistem NATO pratio tu letilicu.

"Preliminarna istraga upućuje na to da je to bila naoružana letilica i da se srušila zbog nestanka goriva", rekao je Stoltenberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa