Region

"Hapšenje Borisova test za demokratiju", njegove pristalice najavile za danas protest protiv vlasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/03/2022

-

12:04

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Bivši premijer Bugarske Bojko Borisov uhapšen je sinoć tokom velike operacije ministarstva unutrašnjih poslova u svom domu u blizini Sofije. Zvaničnici kažu da je to deo istrage koju vodi Evropsko tužilaštvo o zloupotrebi evropskih fondova. Borisov se sada nalazi u centralnom zatvoru, a njegove pristalice najavile su za danas velike proteste protiv vlasti.

Bugarska polucija pojavila se ispred kuće Bojka Borisova sinoć nešto posle 20 sati.  Daniel Mitov predstavnik stranke "Građani za Evropski razvoj Bugarske" rekao je da je akcija policije krenula, a da advokati još nisu stigli.

"Došlo je oko 10 policajaca u civilu, bez automobila. Počeli su pretres bez prisustva advokata. Pravno ima mnogo propusta. Ovo nije ništa drugo nego kriza vlasti", rekao je Mitov.

Zbog ovoga su na desetine simpatizera i članova stranke demonstrirali ispred kuće Borisova dok je on još bio unutra. Pokušali su da spreče da ga policajci izvedu iz kuće, a kako su rekli, takvo kršenje ljudskih prava  jednog lidera opozicije je nedopustivo u demokratskoj državi kakvom treba da smatraju Bugarsku.

Toma Bikov, predstavnik stranke "Građani za evropski razvoj Bugarske" rekao je sinoć okupljenim novinarima da će nakon ovoga opozicija biti još spremnija da radi na tome da se aktuelna vlast smeni.

"Sada možete očekivati svakakva hapšenja. Svakog slobodnog čoveka mogu da uhapse komunisti ako ova vlast ne podnese ostavku. Mi ćemo se, kao glavna opoziciona stranka, postarati se da ova vlada što pre podnese ostavku", kaže Bikov.

Istog mišljenja je i njegov stranački kolega Tomislav Doncev koji hapšenje Borisova ocenjuje kao veliki skandal.

"Najveći skandal u jednoj zemlji je hapšenje premijera, veći skandal od ovoga je napad na lidera opozicije. Ovo je test za demokratiju. Žao mi je što to kažem, ali bugarska demokratija neće proći ovaj test", kaže Doncev.

Pored bivšeg premijera, u akciji bugarske policije uhapšeni su i bivši ministar finansija Vladislav Goranov, jedan nekadašnji poslanik i bivši portparol vlade.

Euronews Srbija

Inače, svega nekoliko sati pre hapšenja Borisova, Sofiju je posetila Evropska javna tužiteljka Laura Koveši koja se tom prilikom sa bugarskim ministirma unutrašnjih poslova i pravde, kao i sa glavnim tužiocem Bugarske.

Ova vest objavljena je i na tviter nalogu evropskog javnog tužilaštva, a na društvenim mrežama su se ubrzo pojavili komentari koji ovu posetu povezuju sa kasnijim hapšenjem bivšeg bugarskog premijera, ali takve spekulacije, za sada, nisu zvanično potvrđene.

 


Podsetimo, Rumunka Laura Koveši postala je poznata kao borac protiv korupcije u svojoj zemlji u vreme dok je radila kao tužiteljka a potom i kao šefica nacionalnog antikorupcijskog direktorata. Tokom njenog rada u Rumuniji u zatvoru je zvaršilo više stotna političara među kojima je bilo i ministara, senatora, gradonačelnika i direktora državnih kompanija.

 

 

Komentari (0)

Evropa