Region

Joanikije: Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori trpi diskriminaciju, nije ravnopravna sa drugim verama

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

13:16

Joanikije: Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori trpi diskriminaciju, nije ravnopravna sa drugim verama
Joanikije - Copyright Tanjug/Radio Svetigora

veličina teksta

Aa Aa

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori trpi diskriminaciju i nije u ravnopravnom položaju sa drugim verama, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i istakao da se ovoj verskoj zajednici i dalje uskraćuju njena osnovna prava kao što je veronauka i vraćanje nasilno oduzete imovine, a još nema ni Temeljni ugovor.

"Mi smo dužni da se borimo za ostvarivanje njenih prava kao i za ravnopravnost svih vera. Ta borba za nas nije politika nego pitanje opstanka i života", rekao je mitropolit u opširnom intervjuu za podgorički Dan.

Poručio je da se pregovori oko Temeljnog ugovora mogu nastaviti kada se uspostavi nova vlada, kao i da oni imaju strpljenja. Istakao je i da bi potpisivanje ovog ugovora bilo dobro jer otvara mogućnosti saradnje Crkve i države, uz međusobno poštovanje. Govoreći o podelama i pomirenju, mitropolit Joanikije kaže da različitosti među ljudima, grupama i ideologijama su prirodne i očekivane i vode u dva pravca.

"Dobro je ako različiti mogu i žele da razgovaraju i da prihvate jedni druge sa punim uvažavanjem. Tada različitosti nisu opasne ni razorne, naprotiv, uspostavlja se harmonija i ljubav među njima...", ističe mitropolit.

Dodaje da se drugi, suprotni pravac, vidi kod onih koji su isključivi, ne mogu i ne žele da prihvate drugog, zatvaraju se u sebe i u svoju ljušturu, drugoga vide samo kao opasnost. Takvo stanje je, ističe, nepodnošljivo i razorno za onoga ko se u njemu našao, ali i za okolinu.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Na pitanje kakav je danas položaj SPC u Crnoj Gori, mitropolit kaže da pravni položaj eparhija SPC još nije zadovoljavajući, ali je značajno poboljšan sa usvajanjem izmena Zakona o slobodi veroispovesti.

"Crkva je i pored evidencije još uvek u mnogo čemu obespravljena. Njoj nije vraćeno pravo da organizuje časove veronauke u državnim školama, nije donesen zakon o vraćanju nepravedno oduzete imovine Crkvama i verskim zajednicama...", naveo je.

Istakao je da činjenica da je Crna Gora potpisala ugovore sa drugim tradicionalnim verama, ali ne i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ukazuje na to da SPC u ovoj državi trpi diskriminaciju i nije u ravnopravnom položaju sa drugim verama. Precizira, međutim, da Ugovor ne konstituiše Crkvu.

Upitan o optužbama za mešanje Crkve u politiku, Joanikije kaže da nisu mogli da prihvate da pasivno posmatraju kako, kako kaže, bivši režim planski i sa zlom namerom radi na ukidanju verskih prava i sloboda, tj. na postepenom ukidanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Fuat Selmani

18.03.2022 19:35

Aman dokle više sa nekim nezadovoljstvima kobajagi bre , i ovi koji trebaju biti za mir mislim naravno na popove Ne Oni i dalje potpaljuju vatru kao i od davnina po obicaju večih šovenista nema to se videlo ne jednom i ne kratkorocno nego od bir vakta.

Evropa