Region

Bojko Borisov pušten iz pritvora, tvrdi da protiv njega nije podignuta optužnica

Komentari

Autor: Tanjug

18/03/2022

-

21:47

Bojko Borisov pušten iz pritvora, tvrdi da protiv njega nije podignuta optužnica
Bojko Borisov - Copyright Tanjug AP/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Bivši bugarski premijer Bojko Borisov, osumnjičen za proneveru sredstava EU, pušten je iz pritvora gde je proveo 24 sata.

Lider GERB-a je rekao da protiv njega nije podignuta optužnica. "Brutalno, gadno, vratili su nas u komunizam", rekao je Borisov po izlasku iz pritvora navodeći da mu je policija sinoć upala u kuću ali da protiv njega ništa nije pronađeno, prenose bugarski mediji.

Iz pritvora su pušteni i bivši ministar finansija Vladislav Goranov i Sevdalina Arnaudova iz službe za odnose s javnošću Borisova, javila je agencija BGNES.

Tužilaštvo je saopštilo da je Borisov (62) priveden u sklopu istrage o navodnim zloupotrebama koje datiraju iz perioda od 2014. do 2019. godine.

Zbog čega je uhapšen Borisov?

Dojče vele piše da je reč o zloupotrebama EU fondova i da je policija obavila hapšenja nakon što je istražila 120 slučajeva koji se odnose na pomoć iz EU. Optužbe se odnose na javne tendere, podsticaje za poljoprivredu, građevinu i fondove za oporavak od pandemije. Lokalni mediji su preneli da je policija izvela pretrage u nekoliko gradova širom zemlje. Navodno je kuća Bojka Borisova pretraživana dva sata.  

Međutim, kako je preneo Politiko, advokat Bojka Borisova je rekao da za sada protiv njega nije podignuta optužnica. On je takođe naveo da je njegov slučaj više u vezi sa iznudama nego sa zloupotrebom fondova EU.

Inače, svega nekoliko sati pre hapšenja Borisova, Sofiju je posetila evropska javna tužiteljka Laura Koveši koja se tom prilikom sa bugarskim ministrima unutrašnjih poslova i pravde, kao i sa glavnim tužiocem Bugarske.  

Ova vest objavljena je i na Tviter nalogu evropskog javnog tužilaštva, a na društvenim mrežama su se ubrzo pojavili komentari koji ovu posetu povezuju sa kasnijim hapšenjem bivšeg bugarskog premijera, ali takve spekulacije, za sada, nisu zvanično potvrđene.

Podsetimo, Rumunka Laura Koveši postala je poznata kao borac protiv korupcije u svojoj zemlji u vreme dok je radila kao tužiteljka a potom i kao šefica nacionalnog antikorupcijskog direktorata. Tokom njenog rada u Rumuniji u zatvoru je završilo više stotina političara među kojima je bilo i ministara, senatora, gradonačelnika i direktora državnih kompanija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa